Plzeňský kraj chce letos podpořit lékaře na venkově a v pohraničí

30. duben 2019 08:11

Plzeňský kraj kvůli tomu vyhlásí nový dotační titul, který by měly čerpat obce a města. Peníze by měly jít na vybavení ordinací i na zařízení, které lékaři potřebují k elektronické komunikaci a evidenci.

Podle některých starostů malých obcí, praktické lékaře často dělají starší doktoři a řada z nich chce kvůli e-neschopenkám a EET skončit, což by mohlo do budoucna v dotčených obcích ohrozit lékařskou péči.

Nový titul bude na podporu primární zdravotnické péče, to znamená pro praktické lékaře pro dospělé, pro děti a dorost, zubaře a gynekology. Plzeňský kraj chce na jejich podporu vyčlenit miliony korun. Za ně by měly ordinace pořídit, rekonstruovat, případně vybavit. Zároveň ale ordinace zůstanou v majetku obcí.

Dotace bude maximálně půl milionu korun. Pokud bude zájem, kraj objem dotací operativně zvýší.

Na podporu elektronického zdravotnictví hejtmanství připravuje druhý dotační titul zhruba ve stejné výši. Kraj ho vyhlásí po prázdninách, až bude mít více informací o e-neschopence. Cílem je pomoci udržet v ordinacích starší lékaře. Ti totiž často raději odcházejí do penze, než aby se zapojili do elektronizace zdravotnictví jako je EET, elektronické neschopenky a také e-recepty. I v tomto případě budou moct peníze čerpat města a obce, které budou chtít lékaře udržet.

Lékaře už dnes například obce lákají nízkým nájmem, pomáhají vybavovat ordinace a například Bor a Tachov nabízejí mladším lékařům i městské rodinné domy.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio