Plzeňský kraj dá letos na zimní údržbu silnic zhruba 200 milionů korun

9. listopad 2012

Silničáři v Plzeňském kraji jsou připraveni na zimu. V pohotovosti je od minulého týdne skoro 400 pracovníků a bezmála 200 strojů. Ve skladech je také více než 23 tisíc tun soli a podobné množství posypové drti. Od listopadu do konce března musí silničáři udržet sjízdných zhuba 5 tisíc kilometrů silnic první až třetí třídy.

Na zimní údržbu v Plzeňském kraji je nasazeno 369 zaměstnanců. Jedná se především o obsluhy sypačů, nakladačů a o dispečery, kteří byli proškoleni pro plnění jejich funkcí. Technika, která bude využita pro zajištění zimní údržby, se skládá z 87 sypačů s chemickým materiálem, 51 sypačů inertního materiálu, 14 sněhových fréz, 24 šípových pluhů a dalších podpůrných prostředků jako jsou nakladače, manipulátory a podobně.

Silnice v kraji jsou rozdělené na tři skupin. Podle hlavního dispečera zimní údržby Jiřího Slapničky, právě na tomto rozdělení záleží, za jakou dobu od námrazy nebo napadnutí sněhu bude silnice upravená. Přednost mají silnice zařazené do tzv. I. pořadí, později upraví silničáři všechny ostatní. Jednotlivé skupiny musí mít zajištěnu sjízdnost v různých časových lhůtách od výjezdu. U silnicích zařazených do I. pořadí je to do 3 hodin, silnic II. pořadí do 6 hodin a silnic zařazených do III. pořadí do 12 hodin.

Vozidla Správy a údržby silnic ve Stříbře

Všechna vozidla provádějící zimní údržbu jsou vybavena sledovacím systémem GPS, který umožňuje dokonalý přehled o jejich pohybu, práci, případně určení místa nehody. V některých oblastech kraje se po zkušenostech z předchozích let opět přistoupilo k dokoupení zásněžek pro umístění na návětrných stranách komunikací.

Na základě údajů z minulých let letos hetjmanství vyčlenilo z rozpočtu na zimní údržbu 200 milionů korun. V případě, že peníze nevystačí, bude hejtmanství hledat v rozpočtu další finanční prostředky. Každý občan může upozornit na nejsjízdnou silnici, telefonické kontakty jsou na webových stránkách správy a údržby silnic Plzeňského kraje.

autor: lum
Spustit audio