Plzeňský kraj dá obcím u průmyslových zón dotace na ostrahu

26. únor 2019 08:30

Plzeňský kraj chce podpořit bezpečnost v obcích. Týká se to hlavně těch, které jsou blízko průmyslových zón, a kde pracuje hodně cizinců a agenturních pracovníků.

Hejtman Josef Bernard se v souvislosti se zaměstnáváním cizinců v průmyslových zónách několikrát sešel se starosty. Jedním ze závěrů bylo, že menší obce potřebují finanční podporu na zajištění bezpečnosti a veřejného pořádku na jejich území. Proto tedy hejtmanství podruhé vyhlásí dotační titul, který by jim měl pomoci.

Hejtmanství na pomoc obcím připravilo 10 milionů korun. To je víc než loni. Rozšířilo se taky spektrum možností. Zatímco loni byl příspěvek jen na obecní strážníky, letos můžou obce dostat například finance na bezpečnostní agentury, na různá technická zařízení nebo na kamerový systém. Konkrétně na pořízení, rozšíření nebo rekonstrukci.

Bezpečnost můžou zajistit i moderní technologie

Jednou z možností je například kamerový systém spojený s inteligentním osvětlením, který se rozsvítí při průchodu lidí. Součástí je i softwarový systém, který vyhodnotí nestandardní chování chodců. Hejtmanství chce tyto možnosti v nejbližších dnech představit starostům, aby věděli, co je možné za dotace v dnešní době pořídit.

O peníze můžou požádat obce do 2000 obyvatel od 1. dubna do konce května. Horní hranice podpory není dána. Nicméně obce musí počítat se spoluúčastí 25 procent.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio