Plzeňský kraj hledá zhotovitele pro další část západního okruhu

8. říjen 2019 10:35

Plzeňský kraj vyhlásil veřejnou soutěž na dodavatele druhé části západního okruhu. Téměř 3,5 kilometrů dlouhý úsek spojí silnici od Křimické ulice s Karlovarskou třídou.

Západní městský okruh je největší stavbou v historii kraje a má zlepšit dopravu mezi severní a jižní částí Plzně. Nejdříve se stavěla část mezi Domažlickou a Křimickou ulicí, která má necelé tři kilometry a řidiči po ní jezdí už od roku 2014.

Plzeňský kraj teď hledá zhotovitele druhé části, která propojí Křimickou ulici s Karlovarskou. Teprve po jeho dokončení podle primátora Martina Baxy začne západní okruh fungovat jako plnohodnotný obchvat Plzně, který má ulevit od tranzitní dopravy mezi severním a jižním předměstím. Měl by snížit dopravu na vytížené Karlovarské a Klatovské třídě. 

Už se budují sítě

Druhá část okruhu má být hotová v roce 2023, ale podle náměstka primátora Michala Vozobule by mohla být silnice v provozu už na konci roku 2022. V současné době na místě stavby pracují archeologové. Ti místo zkoumají, protože by tam mohly být archeologické nálezy. Zároveň se tam budují také inženýrské sítě, které jsou už z poloviny hotové.

Tato část obchvatu bude měřit tři a půl kilometru. Přibližně dalších šest kilometrů navazujících silnic si vyžádají úpravy. Součástí druhé části okruhu budou i nové cyklostezky a biokoridory. Náklady jsou odhadované na necelé 2,5 miliardy korun. Konečnou cenu, za kterou se stavba vysoutěží, budou schvalovat krajští zastupitelé. Zhruba 1,5 miliardy korun zaplatí evropské dotace.

Celý západní okruh je největší stavbou devatenáctileté historie Plzeňského kraje a po dokončení bude mít necelých šest kilometrů. Řidiči, kteří pojedou od Klatov, Domažlic a z jihu Čech  se po něm dostanou rychleji na Most a na Karlovy Vary. Počítá se s tím, že by tudy denně mělo projet až 20 tisíc vozidel.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio