Plzeňský kraj má druhý případ koronaviru. Platí stav nouze, opatření se zpřísňují

Muž ve středním věku, který přijel z Itálie a byl v karanténě, je druhým nakaženým v Plzeňském kraji. V současnosti leží v nemocnici na infekční klinice.

„Jde o muže ročník 1970. Patří do rodiny, která po návratu šla do karantény a nevznikly tady nějaké druhotné kontakty. Není ve vážném stavu ani na řízeném dýchání. Pravděpodobně je to otázka několika dnů, kdy může přejít do domácí léčby,“ potvrdil vrchní epidemiolog z Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje Petr Pazdiora.

První případ nákazy v kraji potvrdili hygienici ve středu u ženy, která se vrátila z Itálie a ihned zůstala v karanténě. Nyní je v domácím ošetřování. Nový případ s prvním nesouvisí. „Je to typická cestovatelská anamnéza z Itálie, bohužel. Pán byl v karanténě, vztahovalo se na něj už to opatření. Pak měl problémy, byl indikovaný výjezd a odběr vzorků," popsal ředitel Krajské hygienické stanice Michal Bartoš.

Testy na koronavirus dosud v kraji podle informací Krajské hygienické stanice podstoupilo 163 lidí, od středečního rána jich do dneška přibylo 40. Karanténu hygienici nařídili 170 lidem, ukončená je už u 105 lidí.

Přibývají preventivní opatření proti šíření koronaviru

Bezpečnostní rada státu už uzavřela všechny školy a zakázala kulturní, společenské i sportovní akce nad 100 lidí. Například v Plzni se preventivně kvůli možné nákaze uzavřely i mateřské školy. Svá představení zrušila i divadla, veřejnosti se uzavřel bazén na Slovanech, atletický stadion a zimní stadion zrušil volné bruslení.

Ode dneška platí omezení také pro Zoologickou a botanickou zahradu v Plzni. Podle mluvčího Zoo Martina Vobruby budou až do odvolání uzavřeny všechny pavilony. Přístupné ale zůstanou venkovní expozice. Kvůli preventivnímu opatření se zahrada vrací k zimnímu zlevněnému vstupnému.

Dnes kvůli vysokému nárustu nakažených mimořádně opět zasedla vláda a podle očekávání vyhlásila nouzový stav.

  • Na německých a rakouských hranicích budou o půlnoci z pátku na sobotu kvůli koronaviru znovu zavedeny kontroly. Otevřeny budou jen některé přechody.
  • Na území ČR mají nově zakázaný vstup cizinci ze třinácti oblastí.
  • Vláda zakázala cestování občanů ČR do rizikových oblastí, kromě Číny, Íránu či Jižní Koreje se to týká také mnohých evropských zemí, mimo jiné Rakouska, Německa či Itálie.
  • Od pátečních šesti hodin ráno zavřou pro veřejnost také některé další služby, například sportoviště, zábavní zařízení či galerie.
  • V čase mezi 20:00 a 6:00 zavřou od zítřka provozovny stravovacích služeb.
  • Vláda ruší s účinností od zítřejších 6:00 ráno veškeré akce nad 30 osob.
  • Nouzový stav platí pro celé území České republiky od tohoto okamžiku na dalších 30 dnů.

Nákaza koronavirem je už ve všech krajích Česka. Aktuálně je podle informací ministerstva zdravotnictví 94 lidí, u kterých se onemocnění COVID- 19 potvrdilo.

Pro informace o novém typu koronaviru můžou lidé nově volat i na infolinky zdravotních pojišťoven. Operátoři jsou schopní poskytnout ale jen základní informace a poradenství. V případě zdravotních potíží nebo podezření na nákazu dál platí, že by lidé měli volat na linku 112.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio