Plzeňský kraj má svých sedm statečných. Jsou to lidé, kteří neváhali a pomohli zachránit život druhých

17. duben 2019 10:35

Bronzovou medaili a šek na deset tisíc korun – taková odměna náleží sedmi zachráncům, kteří v uplynulém roce pohotově na ulici, v práci nebo v přírodě pomohli někomu, kdo se ocitl v ohrožení života. Cenu za záchranu života převzali včera odpoledne z rukou plzeňského hejtmana Josefa Bernarda.

Jedním z oceněných zachránců je 25letý Jan Janouškovec z Plzně: „Stalo se to tři dny před Vánocemi, loňský rok. Čekal jsem na tramvaj na zastávce Mikulášské náměstí, kde byl zhruba 70letý pán. Nejdříve jsem si myslel, že omdlel, později jsem zjistil, že to byla srdeční zástava. Zavolal jsem záchranku a začali jsme resuscitaci. Vše nakonec dobře dopadlo.“

Cenu za záchranu života dostal také Matyáš Mihulka, který chodí do osmé třídy Benešovy školy v Plzni. Loni v březnu vytáhl z vody spolužáka, který se propadl pod led, když zachraňoval psa. Mezi zachránce patří i dvojice karavanistů Radek Lukáč a Marek Fišer, kterým se podařilo pomoci německému turistovi v autokempu Babylon na Domažlicku. „Viděli jsme, že kolega upadl do bezvědomí, tak jsme šli jeho manželce pomoci s resuscitací. Kamarád resuscitoval a já jsem po telefonu mluvil se záchranáři,“ popsal Marek Fišer.

Pohotovost, odvaha i ochota pomoci zachraňuje život

Hejtman ocenil také dvě ženy. Jsou jimi dvě pracovnice Západočeské univerzity Marie Hejduková a Michaela Gaea Čolakovová. „Když jsme 15. října 2018 byli v zaměstnání, stala v Plzni na Borech – na rohu Teslovy a Morseovy ulice – dopravní nehoda. Při ní se srazil starší manželský pár s kamionem a jejich vůz se otočil na střechu. S kolegyní jsme jim proto šly poskytnout první pomoc. Někoho zachránit je úžasné, člověk začne věci vnímat jinak. Od té doby sebou obě pořád nosíme lékařské rukavice,“ řekla Marie Hejduková.

Sedmým statečným zachráncem, který si ze zdravotních důvodů pro cenu nemohl přijít osobně, je Jan Vondraš. Ten poskytl masáž srdce kolegovi, kterému se v práci zastavilo srdce.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio