Plzeňský kraj opět vyhlásí kotlíkové dotace

Na podzim budou moci lidé opět žádat o takzvané kotlíkové dotace a vyměnit starý kotel na tuhá paliva za ekologičtější.

Plzeňský kraj letos vyhlásí již třetí vlnu takzvaných kotlíkových dotací, rozdělit by měl zhruba čtvrt miliardy korun. Ty by měly přispět ke zlepšování kvality ovzduší zejména v obcích. Kraj nyní o peníze žádá u Státního fondu životního prostředí a pak je přerozdělí občanům. Pravidla pro čerpání dotací by mělo hejtmanství schválit v létě, opět uveřejní přesné podmínky, za kterých lze získat dotaci na daný typ zdroje tepla a jak velká dotace na daný typ zdroje tepla bude. 

Kombinované kotle už dotace nepodpoří

„Lidé v Plzeňském kraji budou moci žádat o dotace na podzim roku 2019. Bude se jednat opět o výměnu starých neekologických kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním za tepelná čerpadla a kotle na biomasu a plynové kondenzační kotle,“ sdělila vedoucí kotlíkových dotací na krajském úřadě Lucie Hájková. Upozornila, že již nebudou podporovány kotle kombinované - na uhlí a biomasu.

 První vlnu kotlíkových dotací vyhlásil Plzeňský kraj v lednu 2016, kdy byla rozdělena na dvě části. V obou byly peníze vyčerpány za několik hodin, uspělo asi 2200 žádostí. Druhou vlnu vyhlásil kraj předloni v říjnu a občané podávali žádosti do února. Co se týká jednotlivých zdrojů vytápění, velký zájem byl o tepelná čerpadla, která jsou sice nejdražším podporovaným způsobem vytápění, ale zároveň mají i nejvyšší dotaci. Jak už dříve uvedl vedoucí krajského odboru životního prostředí Martin Plíhal, v minulých vlnách tvořily 40 procent všech žádostí. 

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová
Spustit audio