Plzeňský kraj podpoří malé obce i v roce 2020

10. prosinec 2019 07:20

Plzeňský kraj dá příští rok opět malým obcím dotace. V programu Stabilizace a obnova venkova bude zhruba 115 milionů korun. Částku ještě musí schválit zastupitelé. Pokud ji politici podpoří, mohou obce do dvou tisíc obyvatel žádat o peníze od poloviny ledna.

Program Stabilizace a obnova venkova vyhlašuje Plzeňský kraj od roku 2005. Podle náměstka hejtmana Ivo Grünera, zatím kraj rozdělil malým obcím kolem dvou miliard korun. Částka, kterou hejtmanství navrhuje na příští rok je stejně vysoká, jako byla v letošním roce. Program je určený pro obce o velikosti do 2000 obyvatel nebo obce, které jsou rozdělené do několika částí a ty části mají do 500 obyvatel.

Zájem je velký, žádostí je víc než peněz

Peníze lze použít na to, co obce potřebují opravit nebo zakoupit. Jak uvedl náměstek hejtmana Ivo Grüner: „Jsou to většinou rekonstrukce majetku, ať už to jsou silnice, obecní úřady, školy, školky, ale i některá kulturní zařízení nebo památkově chráněné budovy“. Dotaci mohou obce použít třeba i k vybudování požárních nádrží nebo na výměnu veřejného osvětlení.

Podle Plzeňského kraje by měl pomoci i stát, protože vesnice potřebují víc peněz na rozvoj. Právě malé obce do dvou tisíc obyvatel totiž nemají možnost získat dotace na opravy nebo pořízení majetku.

Kraj vyhlásí dotační program ve středu. Žádosti bude přijímat zhruba od poloviny ledna. Co se týká rozdělení peněz, tak například nejmenší obce můžou na opravy majetku získat půl milionu, výjimečně až dva miliony korun, obce nad 2000 obyvatel pak můžou dostat pro svou místní část až 300 tisíc korun.

Pokud obce chtějí například pořídit územní plán, i na to je možné čerpat dotaci. Kraj také počítá s podporou mikroregionů, dotace půjdou například na obnovu drobných památek, naučné stezky, modernizace autobusových zastávek nebo pojízdné prodejny.

autor: Karolína Sedláková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio