Plzeňský kraj podpoří stavbu několika cyklostezek v regionu

27. srpen 2019 12:00

Hejtmanství rozdělí téměř 19 milionů korun na stavbu šesti cyklostezek a cyklotras. Vzniknou letos hlavně na mezinárodní cyklistické linii z Prahy přes Plzeň do Norimberka a na trase z Plzně do Chráněné krajinné oblasti Brdy. 

Kraj už letos dal na cyklistické trasy deset milionů. „Snažíme se vždycky podpořit souvislý kus,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Čížek. Na CT3 z Prahy do Norimberka vznikne v Dobřívě na Rokycansku část dálkové cyklotrasy a nová lávka přes potok v úseku Dobřív — Skořický potok. „Půjde tam 2,1 milionu korun, jezdí tam hodně cyklistů,“ doplnil Čížek.

Na stejné dálkové cyklotrase podpoří kraj asi šesti miliony úsek Křenovy — Vránov na Domažlicku a státní Správa železniční dopravní cesty dostane 700 tisíc korun na rekonstrukci přejezdu na trati u Babylonu na Domažlicku, která bude stát 28 milionů. Domažlice pak obdrží 2,3 milionu na stezku podél hřbitova.

Na trase z Plzně do Brd, která je podle Pavla Čížka další prioritou kraje, dá hejtmanství 1,4 milionu korun na úsek z Nezvěstic do Žákavy. „Snahou je, mít co nejdříve aspoň úsek z Nezvěstic do Brd, aby mohli cyklisté jet od vlaku,“ uvedl náměstek. Kraj počítá s tím, že se na trase vybuduje hodně úseků i díky podpoře Státního fondu dopravní infrastruktury.

Cyklistické trasy vzniknou i ve Vejprnicích nebo na Radnicku

Dalších 6,5 milionu dá kraj obci Vejprnice na příměstskou cyklostezku z Vejprnic do Plzně-Skvrňan. Vejprnice už s tímto velkým projektem za téměř 23 milionů uspěly s žádostí o podporu z dotačního evropského programu ITI.

Rada dále schválila změnu využití dříve schválené desetimilionové dotace pro sdružení obcí Radnicko, které buduje stezky propojující obce a cyklotraily v lesích. „Rozhodli se, dávat je všechny do obecních lesů, aby nebyl problémy s vlastníky," vysvětlil Čížek.

Všude, kde to jde, se kraj snaží získat státní podporu. „Musí to být ucelený úsek a musí se prokázat, kolik lidí se převede z frekventované silnice na cyklostezku,“ řekl náměstek hejtmana Pavel Čížek. Žákava u Státního fondu dopravní infrastruktury neuspěla a Nezvěstice asi dostanou podporu z ITI. Kraj, který dotace poprvé vyhlásil v roce 2017, už letos další peníze na cyklostezky nedá.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio