Plzeňský kraj spustí posledního října další kolo kotlíkových dotací

10. říjen 2017

Další domácnosti v Plzeňském kraji budou moci žádat o dotaci na ekologický kotel. Hejtmanství už po druhé přerozdělí evropské dotace.

Plzeňský kraj bude v kotlíkové dotace rozdělovat mezi žadatele skoro 224 milionů korun. V první vlně bylo vyplaceno 1 870 žádostí. Ve druhé vlně to bude víc a na výměnu by mělo dosáhnout přes 2 400 domácností.


Cílem programu je snížit emise z lokálního vytápění domácností podílejících se na expozici obyvatelstva nadlimitními koncentracemi znečišťujících látek na území Plzeňského kraje

„Dotace je určená fyzickým osobám a slouží na výměnu stávajících kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním za tepelné čerpadlo, kotel pouze na biomasu, automatický kotel na uhlí a biomasu- tedy kombinovaný anebo plynový kondenzační kotel, a to v rodinném domě,“ řekla mluvčí Plzeňského kraje Alena Marešová.

Příspěvek na výměnu kotle může získat pouze fyzická osoba a zároveň majitel nemovitosti. Pokud o dotaci požádá někdo jiný, tak ji nedostane. Dalším důvodem pro nezískání dotace je exekuce a dluhy, které jsou zapsané v katastru nemovitostí. Zásadní chybou je potom nedoložení všech potřebných dokumentů. Pokud žadatel podá žádost elektronicky, musí do 10 pracovních dnů poslat všechny přílohy písemně. Když tak neučiní, bude z registru vyřazený.


Příjem žádostí začne v pondělí 30. října a plánovaný konec je 31 ledna příštího roku, nebo dokud se prostředky nevyčerpají. Příjem žádostí bude jako v minulosti elektronický přes systém eDotace. Bližší informace najdou zájemci na stránkách Plzeňského kraje.

Druhá vlna dotací sebou přináší pár novinek

Podle ředitele Státního fondu životního prostředí Petra Valdmana je pro žadatele pozitivní zrušení takzvaných mikroenergetických opatření, což se podařilo vyjednat s Evropskou komisí. Část peněz, která na ně byla určena, se dá použít na další zdroje. Žadatelé mohou také kombinovat dotace s Novou zelenou úsporám. Pokud na podzim požádají na krajském úřadě o výměnu kotle, a příští rok na jaře se rozhodnou ještě zateplit dům, tak jim SFŽP dá kromě standardní dotace ještě bonus až 40.000 korun za to, že zkombinovali dva druhy dotací.

Nejvyšší částka dotace pro jednu domácnost je 120 tisíc korun. Dalších 7 500 může získat žadatel, pokud patří do tak zvané prioritní obce, která je postižená znečištěním. Jedná se například o obce Třemošná, Zruč-Senec, Tlučná, Chrást, Nýřany a podobně.

autoři: mkl , jik
Spustit audio