Plzeňský kraj, úřad práce a odbory budou dnes jednat o propuštěných zaměstnancích hutí a kováren Pilsen Steel

9. leden 2020 07:20

Zadluženou továrnu Pilsen Steel v konkurzu má ke konci ledna opustit téměř 500 zaměstnanců. Potenciální kupec hutí a kováren, si jich ponechá necelých 50. Ostatní zaměstnanci dostanou po 20. lednu hromadně výpovědi.

Ve 13 hodin by se měli na Úřadu práce v Plzni potkat zástupci úřadu práce, kterému firma Pilsen Steel nahlásila hromadné propouštění. Dále by se schůzky měli účastnit lidé z vedení firmy, insolvenční správce, zástupci podnikových odborů, Odborového svazu KOVO a také Plzeňského kraje.

Náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner řekl, že většina zaměstnanců si už během roční odstávky Pilsen Steel hledala nebo našla práci, takže to celé vidí pozitivně. Nicméně zůstávají lidé, kteří novou práci nemají, nechodí na brigády, nevydělávají si. Jelikož zaměstnanci už přes čtyři měsíce nedostali žádné slíbené výplaty, nemají peníze a dostávají se do finanční nouze.

Kraj se bude ve spolupráci s Úřadem práce snažit těmto lidem nějak pomoci s rekvalifikacemi. Až bude znát přesné počty osob bez práce, bude hledat i případnou finanční výpomoc.

Jaké výsledky schůzka přinese, zatím nikdo neví

Předsedkyně podnikových odborů Pilsen Steel Ivanka Smolková od schůzky žádná očekávání nemá: „Já osobně nevím, o čem se bude jednat. Možná dostanu nějaké informace, které by mohly zaměstnancům pomoci při hlášení na Úřadu práce. To znamená, že v okamžiku kdy dostanou výpověď z důvodu organizační změny, tak jakým způsobem mají postupovat, že bych jim mohla třeba poradit. Upřímně řečeno, já se tomu budu ale spíše bránit, protože si myslím, že jsou určité instituce, které by měly radit, a já to rozhodně být nemám.“

Ivanka Smolková se se zaměstnanci potká příští pondělí dopoledne přímo v továrně a budou se tam bavit o své situaci. Je tu jedno podstatné téma, a to jsou nevyplacené mzdy a také odstupné pro lidi, kteří budou po 20. lednu propuštěni. Firma naposledy vyplatila část srpnových mezd a zbytek peněz lidem dluží. Insolvenční správce Jaroslav Brož řekl, že na doplacení všech mzdových nároků včetně odstupného firma nemá peníze. Otázkou tedy zůstává, zda zaměstnanci odstupné vůbec dostanou či zda pomůže Úřad práce. I o tom by se dnes mělo jednat.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio