Plzeňský kraj určil školy pro děti lidí ze záchranného systému

13. říjen 2020 22:00

Plzeňský kraj vyčlenil 24 škol a podobných zařízení pro děti zdravotníků, hygieniků, hasičů, policistů, vojáků a pracovníků v sociálních službách. Zajistí na základě nařízení vlády kvůli středečnímu uzavření škol péči o děti ve věku tří až deseti let. Skupinky mohou mít nejvíce 30 dětí.

Opatrování dětí včetně jejich stravování je pro rodiče zdarma. Školy a školská zařízení byly vybrány po dohodě s příslušnými městy a obcemi s rozšířenou působností. "Povinností zařízení je zejména vytvářet podmínky pro distanční výuku dětí, kterou zajišťuje jejich kmenová škola, dozor a dohled zletilou osobou, stravování ve školní jídelně a vedení základní evidence docházky dětí," dodala mluvčí kraje Alena Marešová. Do škol mohou docházet také děti zaměstnanců vyčleněných zařízení.

První stupně základních škol mají být uzavřené od středy do 1. listopadu. Už dříve byl omezen provoz druhého stupně základních škol a středních i vysokých škol. Jen mateřské školy zůstanou otevřené.

V Plzni mohou malé děti pracovníků záchranného systému a sociálních služeb docházet na 31. základní školu v ulici Elišky Krásnohorské a Základní školu a Mateřskou školu pro sluchově postižené v Mohylové ulici.

V Klatovech pak na základní školu v Plánické ulici, do školky ve Studentské a do vyšší odborné školy v Plánické ulici. Na Klatovsku pro ně budou otevřené sušické mateřské školy ve Smetanově a Tylově ulici, v Horažďovicích Křesťanská mateřská škola DUHA a základní škola na Blatenské ulici a dále základní a mateřské školy v Plánici, Železné Rudě a Švihově. V Rokycanech bude vyčleněna základní škola na Jižním předměstí, na Rokycansku pak školka v Mirošově při plicní léčebně. V Domažlicích bude otevřená základní a mateřská škola na ulici Msgre. B. Staška, na jihu Plzeňska blovický dům dětí a mládeže, základní škola ve Stodě a v Přešticích, na severu Plzeňska pak základní školy v Kralovicích a v Nýřanech. V Tachově je pro děti záchranářů určen dětský domov a základní a mateřská škola v ulici Petra Jilemnického. Ve Stříbře na Tachovsku pak mateřská škola v Soběslavově ulici a základní škola v Gagarinově ulici.

zdroj: ČTK
Spustit audio