Plzeňský kraj vyhlásí příští rok další vlnu dotací na výměnu kotlů

17. prosinec 2018 09:29

Plzeňský kraj připravuje na příští rok třetí etapu dotací na výměnu starých kotlů na tuhá paliva za ekologičtější zařízení. Obyvatelům by měl rozdělit zhruba čtvrt miliardy korun, mírně více než ve druhé vlně, kterou nyní kraj vypořádává.

Kotlíkové dotace na zlepšování kvality ovzduší by se měly vyplácet i v novém programovém období EU na léta 2021 až 2027. Pomáhají hlavně v obcích v kotlinách, řekla radní pro životní prostředí Radka Trylčová.

„Státní fond životního prostředí vypíše do konce roku nebo začátkem ledna třetí výzvu na kraje a v únoru budeme žádat o peníze pro občany," uvedl vedoucí krajského odboru životního prostředí Martin Plíhal. Poté dostane kraj peníze na třetí vlnu. Podle Plíhala by měl rozdělovat zhruba 250 milionů korun. „Opět připravíme krajská pravidla, která v červenci schválíme. Od října by mohli občané podávat žádosti," uvedl.

Podle Radky Trylčové se pořád zpřísňují podmínky. Zatímco ve druhé vlně byly ještě kombinované kotle na tuhá paliva vyšší emisní třídy, tak ze třetí vlny kotle na uhlí vypadnou. Radní překvapil velký zájem o tepelná čerpadla, která jsou nejdražším podporovaným způsobem vytápění, ale mají i nejvyšší dotaci. „Ve skladbě zdrojů, o něž občané žádají, mají největší zastoupení, asi 40 procent," řekl Plíhal.

V kotlíkových dotacích si lidé rozdělují stovky milionů korun

Nyní kraj vypořádává druhou etapu dotací. „Nejsou uspokojeni všichni žadatelé a ještě nějaké peníze tam jsou," řekla radní.

První vlna v Plzeňském kraji, vyhlášená v lednu 2016, byla rozdělena na dvě části. V obou byly peníze vyčerpány za několik hodin. Kraj rozdělil 246 milionů Kč a schválil asi 2200 žádostí. Druhou vlnu s alokací 224 milionů Kč vyhlásil loni 30. října a občané podávali žádosti do února.

Operační program Životní prostředí by mohl v roce 2020 poskytnout peníze na čtvrtou vlnu. „Lokální zdroje jsou vedle dopravy největším problémem pro znečišťování ovzduší," řekl Plíhal.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio