Plzeňský kraj znovu hledá dobrovolníky ochotné v době pandemie pomáhat

7. říjen 2020 15:35

Dobrovolnickou činnost mohou vykonávat jak zdravotníci, tak i lidé různých jiných profesí. Hejtmanství zatím oslovilo zdravotnické školy v Plzni a k dnešnímu dni zareagovalo 40 studentů.

„Zjišťuji od lidí nakažených nemocí covid-19 např. jakou mají zdravotní pojišťovnu, jestli si jsou vědomi toho, že přišli do kontaktu s někým pozitivním a s kým dalším v kontaktu byli,“ vysvětlila dobrovolnice Monika Honzíková, která se snaží od pozitivních získat v call centru potřebné informace.

„Na call centru máme momentálně nasazeno 12 brigádníků plus 10 zaměstnanců z jiných odborů a další nové zaměstnance. Ale samozřejmě s přibývajícím počtem pozitivních je potřeba brigádníků více," sdělil ředitel Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje Přemysl Tomašuk.

IT systém Daktela pomáhá s trasováním

Nový centrální IT systém zvaný Daktela pomáhá se zprostředkováním organizované komunikace mezi lékaři a pacienty. Krajská hygienická stanice v Plzni zatím systém využívá z 15 %. Zaměstnanci mají za sebou jedno školení, druhé je čeká ve čtvrtek a naplno by systém měli začít využívat do dvou týdnů.

„U nás dostáváte pozvánku na přesný čas a v tom čase jste odbaveni, a proto se zde nemíchají nemocní se zdravými,“ sdělil Petr Pazdiora, šéf protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Plzni.

Registrační formulář Plzeňského kraje určený pro přihlašování dobrovolníků najdete zde.

Plzeňský kraj dál hledá dobrovolníky všech profesí ochotných v době nouzového stavu pomoci. Znovu proto otevřel online registrační formulář, který je dostupný na webových stránkách Plzeňského kraje. Jeho vyplnění zabere pár minut, a kromě jména a kontaktních údajů je potřeba vyplnit pár další informací k dobrovolnické činnosti. Kontakty z databáze pak mohou čerpat zdravotnická zařízení nebo neziskové organizace.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio