Plzeňský pivovar navýšil výrobu o třetinu

19. červen 2018 15:45

Plzeňský pivovar rozšířil svoji varnu, zařízení včetně nových technologií přišlo na 280 milionů korun a umožní navýšit výrobu na více než 88 tisíc hektolitrů ležáku týdně.

„Hlavní bloky investice byly vystírací káď, scezovací káď, rmutovací káď a mladinová pánev. K tomu jsme potřebovali 10 nových kvasných tanků,“ řekl manažer plzeňského závodu Plzeňského Prazdroje Stanislav Hamara. Do výroby a kontroly kvality bylo podle něj přijato pět nových pracovníků, výroba piva přitom stoupne o 88 tisíc hektolitrů ležáku týdně, to je 3,5 milionu hektolitrů ročně.

Jak řekl ČTK manažer projektu Tomáš Kosmák, instalace nové technologie si vyžádala práci expertů: „Oříškem bylo usazení nové scezovací kádě. Nerezová nádoba o průměru deset metrů váží přes 45 tun a patří k největším v zemi. Podobně náročná byla práce s cylindrokónickými tanky," uvedl. Cestovaly po moři, po Labi a poté specializovanými nákladními vozy do Plzně. Velké nádoby váží 24 tun.

Piva se vypije stále víc a víc

„Vaříme stále tradiční technologií, stále ze stejných surovin. Z roudenské vody, žateckého chmelu, plzeňských kvasnic a se sladem z naší sladovny,“ řekl Hamara. A možná právě proto obliba plzeňského piva stoupá. V Evropě je to především ve Skandinávii a na Balkáně. Výrobce chce díky investici zvýšit export do Asie, především do Číny a Japonska.

Podle ČTK Prazdroj loni prodal v ČR a v cizině rekordních více než 11 milionů hektolitrů piva, meziročně téměř o tři procenta více. Odbyt v zahraničí přesáhl čtyři miliony hektolitrů a meziročně se zvýšil o osm procent. Prodeje v ČR se meziročně zvýšily o necelé procento.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová
Spustit audio