Plzeňský Prazdroj spustil nový plně automatický sklad

27. leden 2023 15:51, aktualizováno

Do nového skladu Plzeňského Prazdroje se vejde 18 milionů piv a pro jeho provoz není zapotřebí žádný člověk. Nový plně automatický systém má celou řadu výhod.

Dříve pivovar využíval klasický sklad, do jehož regálů se palety s pivy vkládaly manuálně pomocí vysokozdvižných vozíků. Nyní je ale vše jinak. Pro Prazdroj jde o největší investici od roku 2006. Automatizovaný sklad vyšel na více než 780 milionů korun.

„Ze stáčírny přiveze pivo vysokozdvižný vozík. Čtyři palety naráz naloží na vstupní dopravník do automatického skladu. Na vstupu systém zkontroluje kvalitu palet a zabalení a následně se palety dostanou do kolejového dopravníku. Ten je prostřednictvím jedné z 28 gondol zaveze do regálového systému a zaskladní je do jedné z pozic nacházejících se v jedenácti patrech a deseti uličkách,“ popisuje manažer závodových skladů Plzeňského Prazdroje František Holý. Automatický dopravník zároveň dostane požadovanou paletu i ze skladu do expedice.

Kapacita skladu je aktuálně 16 000 palet. Nový systém má řadu výhod, umožňuje například přesnou kontrolu nad expirací piva. „V tomto skladu má každá paleta svůj unikátní kód a systém vždy vyskladní tu, která má nejkratší expirační dobu. Zároveň systém neudělá chybu, takže se nemůže stát, že by vyskladnil jiné pivo, než si zákazník objednal,“ uvádí František Holý.

Rychlost, přesnost, ekologičnost

Automatizovaná část skladu dokáže za hodinu zpracovat 320 palet. Vedoucí technického provozu firmy System Logistics Ralf John ale upozorňuje nejen na rychlost, nýbrž také na ekologičnost systému. Zboží se vkládá do regálů prostřednictvím stahovacích jeřábů s rekuperací, což snižuje uhlíkovou stopu.

O snaze šetřit přírodu mluví i generální ředitel Plzeňského Prazdroje Dragoș Constantinescu. Dešťová voda zachycená na střeše skladu podle něj poslouží k chlazení technologie sousedícího pivovaru Gambrinus. Dalším krokem bude instalace fotovoltaických panelů na této budově. Ty pomohou pokrýt 30 % energie potřebné pro provoz skladu.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio