Plzeňský sport má nového krále a královnu za rok 2016

7. duben 2017

Plzeň je i nadále městem fotbalu. Důkaz nabídlo i vyhlašování ankety nejlepší sportovec Plzně a Plzeňského kraje za rok 2016. Absolutním vítězem se totiž stal kapitán Viktorie Roman Hubník. Ten na pomyslném trůnu vystřídal svého spoluhráče Matúše Kozáčika. A Roman Hubník nebyl jediným fotbalistou, kterému naplněný sál Měšťanské besedy tleskal.

Králem sportu za rok 2016 je fotbal, protože sportovcem roku byl Roman Hubník a jedním z trenérů roku se stal Karel Rada. „Rok 2016 stoprocentně patřil plzeňskému fotbalu. Byli úspěšní jak hráči Viktorie Plzeň, kteří získali titul, tak Roman Pivarník, který podával výborné výkony nejen ve Viktorce ale i v reprezentaci. A co se týká ženského fotbalu, prvně jsme postoupili na mistrovství Evropy sedmnáctek, což nám dalo dobrou průpravu na rok 2017. Nyní se připravujeme na stávající mistrovství světa, které se koná u nás,“ řekl trenér Karel Rada.

Nejlepší sportovkyní se stala moderní pětibojařka Barbora Kodedová. Mezi její velké úspěchy patří 26. místo na Olympijských hrách a dvě zlaté medaile z Mistrovství světa.

„Myslím, že sladká tečka už byly Olympijské hry a tohle už je jen takový dozvuk, ale je to hodně příjemné. Pro mě rok 2016 znamenal zlomový bod v kariéře. To byla Olympiáda a po ní jsem věděla, že chci skončit. Dokončila jsem také školu a získala magisterský titul na přírodovědné fakultě. Byla to pro mě velká změna, jako profesionální sportovec jsem z měsíce na měsíc začala dělat úplně něco jiného,“ uvedla Barbora Kodedová.

Ocenění za zásluhy

Trenérem roku 2016 se opět stal Martin Šetlík. Titulů už dostal několik, přesto přiznává, že bez týmu by nebylo možné cenu získat. „Nejsem si jistý, zda je to druhé nebo třetí cena trenéra. Vím, že na hřišti je to určitě třetí. Ocenění dobré práce to je, ale největší zásluhu má tým. Titulů se nikdy nenabažíte, ta vidina je neustále před námi. Na druhou stranu se na nás soupeři připravují stále lépe a o to je to těžší. Přesto bychom to letos rádi dotáhli a získali čtvrtý titul,“ doplnil Šetlík.

Za výkon roku byl oceněn boxer Štěpán Horváth. „ Nominaci jsem nečekal a měl jsem z toho velkou radost. Rok 2016 byl super. Vyhrál jsem mistra Evropy, což byl můj sen. Následně jsem ho obhájil a znovu teď na začátku roku 2017. Díky tomu jsem se posunul ve světových tabulkách na 50. místo a to je úžasné,“ řekl Štěpán Horváth.

V kategorii družstev ovládli kromě fotbalistů plzeňské Viktorie také házenkáři plzeňského Talentu. Do síně slávy byli uvedeni někdejší házenkáři Karel Čermák s Františkem Heřmanem, fotbalista Zdeněk Michálek a hokejista Karel Trachta.

autoři: jnm , jik
Spustit audio