Plzeňský Tyfloservis má novou cvičnou kuchyni pro zrakově postižené

Kontrastní barvy, hmatové prvky nebo kombinované osvětlení. Plzeňský Tyfloservis představil novou cvičnou kuchyň pro nevidomé a slabozraké.

Klienti Tyfloservisu se v nové kuchyni naučí efektivně i bezpečně vařit. Dozví se o různých pomůckách, členění kuchyně a hmatových a světelných prvcích, které jim co nejvíce usnadní pohyb a práci v kuchyni. Zároveň se můžou inspirovat a podobně si upravit vlastní kuchyň.

Designérka Veronika Loušová navrhovala kuchyně v pěti pobočkách Tyfloservisu, například v Českých Budějovicích nebo Karlových Varech. Ta plzeňská je v pořadí šestá. „Jde hlavně o to, že se jedná o kuchyni do střediska, kam přijdou lidé s různými očními vadami anebo lidé nevidomí, proto je tu několik druhů osvětlení. Kuchyně je bílo-černo-světle dřevěná. Základem je hlavně kontrast, aby člověk věděl, kde se pohybuje. I vypínače jsou udělané kontrastně, aby byly vidět jeho jednotlivé části, stejně jako elektrické zásuvky. Vše je přizpůsobené tak, aby se tu člověk mohl lépe pohybovat, a snad i bezpečněji,“ uvedla Veronika Louková.

Pomůcky, které usnadní život

Na první pohled se kuchyně v Tyfloservisu od jiných ničím neliší, na ten druhý ji ale odlišují důmyslné detaily. „Vypadá sice běžně, co není běžné: je použití více barev a kontrastní vrstvení. Když půjdu do detailů, tak tu máme například skříňku, která má na sobě lamino, které je magnetické, ale i křídou popisovací. Lidé si tedy na ni můžou dát zvětšený recept nebo si napsat nějaký vzkaz, popřípadě připevnit některé pomůcky, které na sobě mají magnet,“ popsala Veronika Loušová.

Nevidomým a slabozrakým může v kuchyni pomáhat například indikátor hladiny při nalévání vařící vody do hrnku. Na vybavení mají popisky v bodovém písmu i nálepky, které mohou přečíst čtečkou etiket.

Zřízení nové kuchyně přišlo na 280.000 korun. Tyfloservisu finančně pomohl kraj, město i soukromí sponzoři.  „Sehnat peníze trvalo zhruba půl roku. S projektem jsme začali odvážně s tím, že se to nějak dofinancuje. Nakonec se to povedlo, a my nemuseli ze svých rezerv nic dávat. Střediskem ročně projde kolem 250 lidí, a to buď jednorázově, nebo opakovaně. Počítám, že zhruba polovina z nich bude mít zájem, si novou kuchyň prohlédnout. Především ženy, které se v kuchyni pohybují denně, je jim často 60 a víc let a ztrácí zrak, se nám mnohdy při zkoušení optických pomůcek svěří, že mají při práci v kuchyni s tím či oním problém. My jim můžeme potom rovnou ukázat, jakým způsobem se to dá vyřešit,“ dodala vedoucí plzeňského Tyfloservisu Martina Hrdonková.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio