Plzeňský úřad práce nabízí aktuálně v gastronomii téměř 500 volných míst

30. duben 2021 07:40, aktualizováno

Třetina všech zaměstnanců gastronomie podle Asociace hotelů a restaurací své obory opustila. Živit se jako kuchař nebo servírka v době koronavirové pandemie je pro mnohé lidi až příliš riskantní.

Malý pivovar v Nepomuku na jižním Plzeňsku má dohromady 40 zaměstnanců. I díky podpoře Antivirus nemusel nikoho propouštět. V letní sezóně by však provozovatel potřeboval další pracovní sílu. „Ani v této době se nám na pozici kuchaře nikdo nepřihlásil. Čekali jsme, že by se mohli naskytnout nějací pracovníci, kteří by měli o práci opravdu zájem, ale neděje se tak,“ konstatoval ředitel restaurace Radovan Sochor.

Zaměstnavatelům, kuchařům, číšníkům a servírkám chybí kvůli koronaviru především jistota a taky možnost předvídat podmínky, za kterých je možné podnikat. V jedné z největších českých restaurací v areálu plzeňského pivovaru a v dalších deseti provozovnách zaměstnávala restaurace před pandemií 122 lidí na hlavní pracovní poměr, 35 z nich si již našlo jinou práci. „Na otevření dostatek lidí máme, pokud by se ale restaurace otevíraly v běžném provozu bez všech omezení, tak bychom potřebovali zaměstnanců více,“ uvedl provozní ředitel Marek Bešta.

Nedostatek zaměstnanců může vést ke zvýšení cen v restauracích

Plán vládní strategie je pro gastro obory nečitelný. Předpovídat a odhadnout se však nedá ani chování zákazníků, kteří se mohou obávat chodit do restaurací. „Hrozbou je i nedostatek zaměstnanců, který může vyvolat tlak na mzdy, což znamená, že mzdy budou růst a ve výsledku to bude znamenat zdražení pro zákazníka,“ předpokládá Marek Bešta.

Volná místa v kraji v gastronomii se však v porovnání s dobou před koronavirem výrazně nezvýšila. „Zaměstnavatelé v současnosti hledají prostřednictvím Úřadu práce 299 kuchařů a 125 číšníků a servírek,“ doplnil mluvčí plzeňského Úřadu práce Tomáš Moravec.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio