Plzeňský útulek pro zvířata v nouzi bude provozovat městská policie

28. srpen 2017

Psí útulek v Plzni bude od Nového roku provozovat městská policie. Dosud, 25 let, ho provozoval Spolek na ochranu zvířat. Město říká, že se tím všechno zjednoduší, protože odchyty dělá také městská policie. Ta by tam navíc mohla mít zázemí pro své psovody. V minulých měsících se v jednom z plzeňských médií objevily kritické reportáže ohledně útulku. A město se touto změnou snaží uklidnit situaci.

Problémy podle primátora Plzně Martina Zrzaveckého vycházejí z dlouholeté řevnivosti mezi psím a kočičím útulkem. Ten provozuje spolek Naděje pro kočky, který se také před několika týdny přihlásil do výběrového řízení na provozovatele útulku pro psy. To podle primátora Zrzaveckého přineslo jen další komplikace a tak se radnice rozhodla konkurz zrušit a jako provozovatele zvolila městskou policii.

„My jsme zažili různé reportáže, maily nebo hanlivé dopisy, které přišly na magistrát města Plzně a týkaly se jedné nebo druhé organizace. I toto bylo jedním z důvodů, proč jsme se rozhodli, že půjdeme vlastní cestou,“ řekl Martin Zrzavecký.

Zároveň město počítá s budoucí spoluprací s dobrovolníky, kteří v obou spolcích pracují. „Já si myslím, že pokud se podíváme na Ligu na ochranu zvířat, tak provozuje útulek 25 let, byť původně na Valše a teď na Borských polích. Nikdy jsem nezaznamenal, že by tam byl nějaký problém. Stejně tak musím, říct, že jsme dlouho spolupracovali s Nadějí pro kočky a ani tam jsem z pohledu funkcionality nezaznamenal nějaký větší problém," vysvětlil primátor Zrzavecký.

Spolek na ochranu zvířat nechce zahodit 25 let práce

Spolek na ochranu zvířat podle jeho předsedkyně Jany Kindlové ještě oficiální informaci o chystaných změnách nedostal. „My všechno víme jen z médií nebo z tak zvaných drbů. Takže asi to tak bude, ale já k tomu nic říct nemůžu. Ještě nevím, co by ta spolupráce měla znamenat. Rozhodně to není jednoduchá situace. Zkuste si po 25 letech odejít od něčeho, co jste budovali. Dnes nemůžu říct, jestli je to pro mě dobře nebo špatně. Každopádně je to ztráta 25 leté práce. Jak to bude dál, uvidíme,“ uvedla Jana Kindlová.

Od Nového roku se tedy budou o opuštěné a odchycené psy starat strážníci. Podle primátora Martina Zrzaveckého to bude mít řadu kladů. „Městská policie odchytává toulavá a opuštěná zvířata a předává je právě útulku. Má tým vycvičených pracovníků, kteří jsou profesionálové a mají bohaté zkušenosti. Chtěli bychom zlepšit i tu samotnou službu, která byť funguje velmi dobře a my jsme spokojeni, ale nezajišťuje 24 hodinový provoz. Ve smyslu toho, že by si mohl majitel psa vyzvednout i ve večerních hodinách,“ doplnil Martin Zrzavecký.

Městská policie provozuje psí útulky například taky v Praze nebo v Brně.

autoři: kos , jik
Spustit audio