Plzeňský útulek varuje: na Silvestra je třeba věnovat psům zvýšenou pozornost, jednat zodpovědně, ale zároveň s klidem

30. prosinec 2022 10:50, aktualizováno

Pro někoho je silvestrovské veselí skvělá zábava, pro psy a jejich majitele často bývá poslední noc v roce strašidelným zážitkem. Své zkušenosti s tím mají i v plzeňském útulku pro zvířata v nouzi.

Jak uvádí Stanislav Šůs, zástupce vedoucího útulku, většina majitelů je v dnešní době zodpovědná a má představu o tom, jak se o svého pejska postarat. Někdo si ale stále troufne vyrazit s ním o půlnoci do ulic a pak se diví, že mu vyděšený mazlíček uteče a skončí – v tom lepším případě – právě v útulku. „Na Silvestra jsou ohňostroje a petardy naprosto všude, nedá se tomu vyhnout. Jsou i tací, kteří dělbuchy hází schválně právě kvůli zvířatům.“

Co udělat pro to, aby náš pejsek prožil oslavy nového roku v co největší pohodě? Dle veterinářky Kateřiny Josefové bývá nejlepším řešením odcestovat z měst na chatu či chalupu, co nejdál od lidí. „Pokud taková možnost není, pak by měli majitelé vzít psa určitě dovnitř, nejlépe do nějaké místnosti bez oken ve středu bytu, například do koupelny, a zůstat s ním.“ Existují také léky na uklidnění, nejlepší jsou ty na přírodní bázi, jež pomohou hlavně psům s mírným strachem, je ale třeba podat je s dostatečným předstihem. Veterinář pak může předepsat vyloženě sedativní léky – vždy by se v tomto případě mělo jednat o lékaře, který zvíře už zná.

Nejdůležitější je nicméně to, abychom sami zachovali klid. Zvíře totiž často reaguje na pocity svého pána, a pokud budeme k situaci už předem přistupovat s obavou, může se stát, že si strach od nás přebere. „Je třeba mít chladnou hlavu a chovat se přirozeně, jako že to, co se děje venku, patří k běžnému životu, stejně jako když třeba přijde bouřka,“ uzavírá Kateřina Josefová.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio