Plzeňským hokejistům začala příprava na novou sezónu

9. květen 2017

Hokejisté plzeňských Indiánů mají za sebou první trénink. Příprava na novou extraligovou sezónu bude ale tentokrát jiná. Trenéři doufají, že pestřejší, zábavnější a především - hráči už nemusí mít hrůzu z výjezdů na kolech.

„Tradičním fotbálkem začali plzeňští hokejisté přípravu na novou extraligovou sezonu. Zatím se jich tu sešlo 16. Zbytek týmu, ty největší opory a také nové posily se k týmu připojí až 22. května. „Hodně budeme chodit do posilovny, bude se běhat i v terénu a pak na hráče čekají kruhové tréninky. Každý den budou tréninky doplněné různými hrami,“ vysvětluje trenér Ladislav Čihák.

Tou hlavní změnou je ale výměna cyklistiky za běh. „Je to hodně příjemná změna. Já osobně jsem za to hodně rád. Současný hokej směřuje k postupnému odstraňování kol. Ty jsou moc velká dřina. Běh je taky dřina, ale účinnější,“ říká David Stach, který si na kola zvykal až v Plzni. Během předchozího angažmá v Kladně ho nepříliš oblíbená cyklistka minula.

Důvod obměny letní přípravy je ale jasný - odstranit stereotypy a víc se zaměřit na výbušnost. A podle útočníka Martina Procházky se novým trendům musí přizpůsobit i letní příprava. „Hokej se mění, neustále se zrychluje a střídání se musí zkracovat. Tomu se musí uzpůsobit i letní příprava. Už neběháme žádné dlouhé tratě, ale trénuje se hodně rychlost,“ popsal Procházka.

Hraje se technicky i fyzicky náročný hokej

Například Švédsko je podle trenéra Ladislava Čiháka sice výborné ve výchově mladých hráčů, ale systémově ho zdaleka převyšuje Kanada i Spojené státy americké. Aby mohl hráč rychle reagovat na podněty, musí mít sílu, postřeh a musí zvládnout bruslit technicky i fyzicky náročný hokej.

Zatím má Ladislav Čihák k dispozici torzo týmu tvořené především mladšími hráči. Ti další, včetně posil útočníků Milana Gulaše, Denise Kindla, gólmana Miroslava Svobody a dalších, se zapojí do tréninků později. První z nich 22. května. Samotný model letní přípravy se také trochu změní. Soustředění na Šumavě v Železné Rudě zůstanou, o týdenní volno, které oddělovalo první dva bloky přípravy, ale hráči přijdou.

První zápas nového extraligového ročníku 2017/18 zahájí plzeňští hokejisté 8. září domácím soubojem proti Litvínovu.

autoři: jnm , jik
Spustit audio