Plzeňským krajem projel Handy cyklo maraton. Spojuje handicapované a zdravé

29. červenec 2020 15:35

Bez bariér, bez předsudků, jako jeden tým. To je heslo Handy cyklo maratonu Cesta za snem, který dnes projel Plzeňským krajem. Unikátní je nejen svojí délkou, ale hlavně svojí otevřeností. Zapojit se do něj totiž můžou všichni – zdraví i hendikepovaní sportovci.

Non stop štafetový závod začal včera Praze a během několika dní jeho soutěžní týmy projedou všechny kraje České republiky. V každém z krajů mají kontrolní bod. V Plzeňském kraji to byl zámek Horšovský Týn a hrad Švihov.

Handy cyklo maraton

„My jsme peloton naděje, který provází všechny kraje, tak aby kraje věděly, že jsme tu byli. Závod má za cíl propojit svět handicapovaných a těch „zdravých, i když, jak říká Heřman Wolf, handicapovaní jsme do jisté míry všichni, jen na některých je to víc vidět, tak abychom měli všichni chuť do života včetně všech handicapovaných a ten život nás společně bavil,“ řekl jeden z organizátorů Filip Křesťan.

Týmy jsou čtyř nebo osmičlenné a v každém z nich musí být alespoň jeden cyklista s nějakým hendikepem. Takže maraton můžou jet nevidomí na tandemovém kole nebo třeba lidé po dětské obrně. Každý člen týmu ale musí ujet alespoň 100 kilometrů.

Cesta za snem plní sny zdravým i handicapovaným

Jeden z týmů se jmenuje „Ríša tým“. Jejich handicapovaný závodník se jmenuje Richard a jede na handbiku, což je kolo poháněné rukama. „Cesta za snem je snem pro všechny, kteří jsou handicapovaní a můžou dokázat, že tu trasu zvládnou se zdravými. Je to nádherný a vůbec Cesta za snem je kouzelná parta,“ řekla paní Táňa, která doprovází syna Richarda.

Štafetový kolík zde představuje GPS tracker. Jde o krabičku velikosti zápalek, kterou si cyklisti předávají při střídání na trase a neustále ji musí mít při sobě. Tracker 24 hodin denně vysílá informace o poloze a ta se v reálném čase vykresluje na mapě webu www.cestazasnem.cz

Handy cyklo maraton je dlouhý 2222 kilometrů a končí v sobotu v Praze.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio