Plzeňští celníci loni vybrali na daních a pokutách miliardy korun

5. únor 2020 07:20

Dohlížejí na dovoz zboží, výběr spotřebních daní nebo na placení mýta na dálnicích - řeč je o celní správě. V Plzeňském kraji loni celníci vybrali na daních a clu přes pět miliard. Rozdali také pokuty za miliony korun.

V těchto dnech se celníci v Plzeňském kraji zaměřují hlavně na dálniční známky. Od února už totiž řidiči, kteří využívají dálnice, musí mít na autech známky nové, s řádně vypsanou registrační značkou. Na autech naopak nesmí mít známky loňské. Za prohřešky související se známkami můžou celníci uložit na místě pěti tisícovou pokutu. Podle mluvčí Celního úřadu pro Plzeňský kraj Marcely Kašparové za chybějící dálniční kupon loni celníci pokutovali 778 řidičů a na pokutách vybrali skoro 640 tisíc korun.

Celníci loni také provedli několik kontrolních akcí, kdy se zaměřili na přepravu odpadu a odhalili 13 případů nelegální přepravy. Kontrolovali i placení elektronického mýta. V té souvislosti rozdali skoro 1 900 pokut a vybrali pokuty za více než dva miliony sto tisíc korun. Přes 300 případů postoupili do správního řízení.

Celníci prověřovali i padělky a hazard

Při dalších kontrolách se celní správa zaměřila hlavně na duševní vlastnictví, ochranné známky a padělání originálů. V této souvislosti zajistili skoro 32 tisíc kusů zboží v hodnotě přes 105 milionů korun. Nejčastěji zabavili mikiny, bundy, trička, kalhoty, ale také elektroniku, dětské hračky nebo nově i padělky WC osvěžovačů.

Mezi novější kompetence celní správy patří i kontroly hazardních her. Loni provedli 137 kontrol a zjistili 37 porušení zákona, odhalili 10 nelegálních heren a zadrželi 125 herních automatů v hodnotě 125 milionů korun.

Celníci vybírají také spotřební daně. Loni to bylo skoro pět miliard korun. Nejvíce šlo o daně z lihu a lihovin, kdy vybrali více než dvě a půl miliardy korun, na dani z piva vybrali přes dvě miliardy korun. Dále šlo o 140 milionů korun na daních z minerálních olejů, 51 milionů vybrali na dani z vína a 21 milionů korun z energetických daní. Při dovozu zboží ze třetích zemí celníci při správě cla a DPH vyinkasovali skoro 377 milionů korun.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio