Plzeňští hokejisté podstupují tvrdý trénink na Šumavě

31. květen 2017

Drápat se v horku do kopce s přivázanou pneumatikou za zády může mnohým připadat jako projev velkého šílenství. V Železné Rudě na Šumavě je tenhle úkaz k vidění každé dopoledne. To když plzeňským hokejistům začne první trénink.

Oproti minulým letům je právě běh novinkou. Dříve totiž plzeňští hokejisté v rámci tréninku jezdili na kole. Změnu většina z nich původně vítala, to ovšem netušila, jak tvrdý běžecký trénink je čeká. Pět hráčů dokonce fyzické vypětí nezvládlo a pozvracelo se.

„Špatně se udělalo spíše mladším klukům, kteří jsou tu poprvé. Někdy je to dokonce ku prospěchu, že se uleví. Běháme zhruba 80 metrů do kopce s pneumatikami, dostaneme se na vysokou tepovou frekvenci, která se nestačí zklidnit, protože hned běžíme znovu. Je to zatím netěžší trénink v téhle sezóně, dá se to přirovnat jen k běhu po schodech, který jsme absolvovali na zimáku,“ okomentoval tréninky Miloslav Indrák, útočník HC Škoda Plzeň.

Krátký ale velmi intenzivní

Kondiční přípravu vymyslel a připravil kondiční trenér Jaromír Liška. „Už teď tuším, že mě všichni nenávidí. Už v dřívějších dobách při trénincích, které jsem sledoval, bylo tahání gum součástí přípravy. Myslím si, že v současné době se někdy až moc přemýšlí a vymýšlí se dávno vymyšlené. Letošní přípravu jsem postavil tak, že jedeme kratší velmi intenzivní trénink. Jednotlivé zátěže se snažím dávkovat tak, aby připomínali zatížení v zápasu,“ popsal Liška.

Tahání pneumatik do kopce je dobré kvůli vytváření odporu. Podle Jaromíra Lišky to připomíná pocit jako by člověk běžel s padákem v zádech. Tahání gumy je o to těžší, že je na gumovém laně a navíc běh ztěžuje i nerovný povrch louky. Tím pádem často běžcům překážka rozhodí krok a oni musí několikrát v kopci začínat znovu. Je to kondiční běh, do kterého je zapojené celé tělo.

Plzeňští Indiáni se budou potit na Šumavě do zítra, kdy jejich soustředění končí. Znovu se do Železné Rudy vrátí na konci července.

autoři: jnm , jik
Spustit audio