Plzeňští paraboxeři trénují v době pandemie venku

25. listopad 2020 06:00, aktualizováno

BC Star Plzeň trénuje také boxery, kteří jsou upoutáni na invalidní vozík. V době zavřených tělocvičen museli přesunout své tréninky ven, konkrétně na Božkovský ostrov. V této nelehké době jsou pro některé členy tréninky největším potěšením.

Paraboxerský trénink na Božkovském ostrově

Devatenáctiletý Václav Kuták trpí ataxií, neurodegenerativní poruchou, která mu ztěžuje koordinaci pohybů. Přestože je upoután na invalidní vozík, věnuje se boxu, který mu dělá radost i pomáhá v jeho stavu. Tréninky paraboxu kvůli epidemiologické situaci probíhají venku, to ale pro Václava není žádný problém. „Nevadí mi to vůbec, jsem rád, že se hýbu a že jsem venku na vzduchu,“ potvrdil Václav Kuták.

Základna boxerů vozíčkářů BC Star Plzeň má 11 členů

Bez rozcvičky nemůže začít žádný trénink paraboxu. Trenéři používají koronavirové pomůcky, jako je boxerská rukavice nasazená na násadu od koštěte, aby udrželi vzdálenost dvou metrů. „Pro nás je dobře, že trénujeme úhyby, techniku obrany, blokace úderu. Jsme kontaktní sport. Ale dokázali jsme vymyslet, jak trénovat a pilovat obranu,“ vysvětlil trenér Radek Seman.

Tréninky pro Václava začínají již příjezdem na parkoviště. V rámci rozcvičení se sám na vozíku rozjezdí a přijede za trenéry k venkovnímu přístřešku. Poté následuje rozcvička, protažení a následně může začít samotný trénink, trénuje sebeobranu, techniku úderu a posiluje.

autoři: Vladislav Janouškovec , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio