Plzeňští předškoláci se učí, jak se bezpečně chovat na ulici

7. červen 2017

O dětech se někdy říká, že jsou jako z divokých vajec. Běhají, skáčou a jsou roztržité. Ne vždy si ale uvědomují všechna rizika. Obzvláště na silnicích číhá na děti velké nebezpečí. A právě tomu by mohla zabránit dopravní preventivní akce v Plzni.

Dopravní výchovu pro předškoláky zahájil před dvěma lety Plzeňský centrální obvod. Odehrává se na dopravním hřišti u 33. základní školy v Plzni-Skvrňanech a účastní se jí stovky dětí z mateřských škol.

Od roku 2015 se do dopravní výchovy dobrovolně zapojilo všech 11 mateřinek v centrálním plzeňském obvodu. Dnes jsou přihlášené děti z 27. a 63. MŠ v Plzni. Akci se věnují zástupci centrálního plzeňského obvodu, městské policie, Policie České republiky, Besipu a Střediska volného času Radovánek, kteří vysvětlují a ukazují. Díky tomu bude Plzeň plná poučených předškoláků.

Cílem projektu je zvýšit informovanost dětí v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Dopravní výchova má teoretickou i praktickou část. Během dopoledne se například děti naučí jezdit na koloběžce, vyzkouší si opilecké brýle nebo se zjistí, jak přecházet silnici podle semaforu či po které straně vozovky mají správně chodit a mnoho dalšího.

Z hlediska prevence dopravní výchova trvale zlepšuje nejen bezpečnost dětí, ale zároveň všech účastníků silničního provozu. Dopravní hřiště umožňuje dětem bezpečně si vyzkoušet reálné situace na silnicích, se kterými se děti každý den setkávají.

Dopravní výchova

Každé dítě si po skončení akce odnese na památku svůj první řidičský průkaz a malé dárky.

autoři: lum , jik
Spustit audio