Plzeňští radní dali novou šanci firmě Plaza Centers na přestavbu výstaviště

10. červen 2005

Areál Výstaviště v Plzni bude nadále využívat společnost Pilsen Plaza, s. r. o. Plzeňští radní dali novou šanci nizozemské firmě Plaza Centers, která má v Plzni za 1,2 miliardy korun přebudovat zchátralé výstaviště na nákupně-zábavní centrum. Investor, který nesplnil termín pro vydání stavebního povolení do konce dubna, ale získá nové lhůty výstavby až po zaplacení sankce deset milionů korun. Termín pro její úhradu je poslední červenec. Ještě v dubnu Plaza neměla stavební povolení a městu tak vznikl podle smlouvy nárok na částku 10 milionů korun a nebo možnost od smlouvy odstoupit.

Zástupci společnosti Plaza projevili ochotu městu zaplatit a to s nimi chce smlouvu prodloužit. Jak uvedla náměstkyně primátora Marcela Krejsová, šéf Plazy před radními deklaroval, že deset milionů zaplatí, ale firma nechce vést poplatek jako sankci. Zástupce Plazy Marko Milosavljevič pak před několika dny řekl, že stále plánuje komplex otevřít začátkem roku 2007. Záměr potvrzují demolice všech budov v areálu.

Logo

Po podpisu dodatku nájemní smlouvy bude mít Plaza tři měsíce na vydání stavebního povolení a poté maximálně dva roky na dokončení komplexu. Investor má zatím pouze územní rozhodnutí. Plaza, která má původní smlouvu s městem z října 2002, tvrdí, že demolice horní části areálu skončí 16. června a stavební povolení by mělo být vydáno v létě. K výstavbě komplexu s parkovištěm a amfiteátrem údajně potřebuje pouze 12 měsíců.

Plaza Centers, za níž stojí izraelský kapitál, má 7,4hektarový areál výstaviště pronajatý na 99 let za 180 milionů korun. Dvoutřetinová horní část areálu by měla mít zastavěnou plochu 27.000 metrů čtverečních, pronajímat by se měly více než dvě třetiny. Hlavním objektem bude třípodlažní budova s kinem s deseti kinosály, bowlingovou dráhou, hernami, obchody, butiky a restauracemi.

Logo
autor: mkl
Spustit audio