Plzeňští zastupitelé návrh na stavbu moderních kašen nepřijali

20. květen 2005

Kontroverzní návrh na stavbu tří kašen na centrálním historickém náměstí Republiky nepřijali ani po dvouhodinové diskusi zastupitelé města Plzně. Návrh architekta Ondřeje Císlera zvítězil v dvoukolové veřejné soutěži. Zatímco architekti většinou moderní návrh oceňují, někteří památkáři jsou proti němu, často se nelíbí ani občanům.

Lidé se ke kašnám, které měly tvořit až pětimetrové duté pozlacené hranoly s vodou proudící do nádrží z umělého kamene, vyjadřovali ve dvou anketách. Při hlasování na výstavě návrhů na náměstí bylo proti vítězné variantě kašen 83 procent z 2400 hlasujících. V internetové anketě bylo z téměř tisícovky respondentů 49 procent pro kašny a 46 procent proti.

Logo

V názorech na kašny se nerozchází jen veřejnost, jednotní nejsou ani politici v klubech zastupitelstva a památkáři. Debata na zastupitelstvu se mimo jiné točila kolem toho, zda je možné na historické náměstí, jež patří do památkové zóny, umístit tak moderní objekty. Například člen odborné výběrové komise Jiří Kotalík, bývalý generální ředitel Národního památkového ústavu, vítězný návrh kašen vyzdvihuje a oceňuje. Památkář plzeňského památkového ústavu a zastupitel města Petr Domanický zase s vítěznou podobou kašen nesouhlasí, odmítavě se předběžně vyjádřila i vědecká rada Národního památkového ústavu.

Císler i řada odborníků argumentuje tím, že kašny byly přímo vytvořeny na míru náměstí, korespondují s ním, podtrhují ho, ale zároveň nijak nesrážejí zdejší cenné historické stavby. Císler zmínil, že v době své stavby nebyly pochopeny ani jiné, dnes uznávané světové stavby, například Eiffelova věž v Paříži nebo budova opery v Sydney.

Logo

Do soutěže na podobu kašen, které by měly zaplnit tři rohy náměstí, loni došlo 42 návrhů. Císlerovo řešení bylo podle poroty jednoznačně nejlepší. Další návrhy porotci postavili s odstupem ne na druhé, ale až na třetí místo. V Císlerových kašnách viděla porota nápadité propojení současnosti s tradicí.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio