Plzeňští zastupitelé volí nového primátora města. Martin Baxa na svůj post rezignoval

17. leden 2022 10:05, aktualizováno

Zastupitelé Plzně jednají právě o změnách ve vedení města. Hlavním bodem v avizovaném programu byla volba nového primátora. Současný primátor Martin Baxa z ODS a zároveň i ministr kultury, který před malou chvílí na svůj post primátora rezignoval, už před vstupem do vlády Petra Fialy avizoval, že svoji funkci ve vedení Plzně opustí. Kromě volby primátora projednají zastupitelé i další změny v městské radě.

V Plzni po volbách na podzim 2018 vládne čtyřkoalice složená z ODS, ANO, TOP09 a ČSSD. Ta má 47 členném zastupitelstvu pohodlnou většinu 33 hlasů. Post primátora podle koaliční smlouvy obsazuje ODS ve shodě s koaličními partnery. Občanští demokraté podle šéfa zastupitelského klubu Davida Šloufa navrhli na v pořadí 14. primátora Plzně Baxova dosavadního technického náměstka a stranického kolegu Pavla Šindeláře. Ten by měl být v městské radě i dál odpovědný za technickou oblast. První náměstek primátora Roman Zarzycký z hnutí ANO dopředu avizoval, že pokud ODS přijde s návrhem v souladu s koaliční smlouvou, pravděpodobně ho podpoří.

Další změnou ve vedení města bude doplnění devíti členné městské rady. V ní má ANO coby těsný vítěz voleb 4 zástupce, ODS 3 včetně primátora a po jednom křesle obsazují TOP09 a ČSSD. Martin Baxa odchází z městské rady úplně, takže na uvolněné místo v radě navrhuje ODS lékařku Veroniku Jilichovou Novou, ta by měla být zodpovědná za oblast prezentace a marketingu, tedy za oblast, za kterou dosud odpovídal primátor Baxa.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio