Plzni se podaří zachránit dvě pošty, které měly být zrušeny

13. duben 2023 14:00, aktualizováno

Město Plzeň po dvoudenních jednáních s Českou poštou dohodlo záchranu dvou pošt, které byly původně určeny ke zrušení. Zachována zůstane pošta v Olympii a rušit se nebude ani pošta na sídlišti ve Skvrňanech.

Záchrana pošty ve Skvrňanech je možná díky kompromisu, kdy se z pošty v menším městském obvodě Křimice nově stane Pošta Partner Plus a její provoz na sebe převezme město. Jednání vedl primátor města Roman Zarzycký spolu s příslušnými starosty, výsledek označil za úspěch a dobrou zprávu pro občany.

„Mám radost, že se nám navzdory rozhodnutí vlády podařilo zachránit dvě pošty v Plzni. V obou případech se pro naše město jedná o strategické pobočky. Jednání se zástupci České pošty bylo konstruktivní, velký dík patří starostovi Křimic Vítu Mojžíšovi a starostovi centrálního obvodu Davidu Procházkovi. Převzetí pošty v Křimicích v rámci Pošty Partner Plus je to nejmenší, co můžeme pro Plzeňany udělat,“ uvedl primátor.

V souvislostí s Plzní pošta původně avizovala zrušení 12 respektive 13 poboček z 26, které se na území města nachází. Plány přitom vyvolaly ostré reakce vedení města a starostů obvodů, začala tak vyjednávání. Jejich výsledkem je, že bude zrušeno o dvě pobočky méně.

„Je to velice rozumné řešení, kdy zůstane velká pobočka pro velké sídliště Skvrňany a zároveň zůstane i služba pro občany Křimic. Je to maximum možného, co se podařilo vyjednat a jsem za to rád,“ reagoval na výsledky jednání starosta třetího městského obvodu David Procházka, pod nějž Skvrňany patří. Ty mají téměř 13 tisíc obyvatel, poštu ale využívali i lidé z okolních lokalit přijíždějící do Plzně z tohoto směru.

Podle starosty pátého městského obvodu Plzeň – Křimice Víta Mojžíše na sebe poštu v Křimicích převezme město Plzeň od 1. července letošního roku. „Za občany jsem rád, těší mě zachování služeb a děkuji panu primátorovi za rychlé a efektivní jednání,“ řekl starosta.

Převzetí Pošty Partner Plus ještě musí finálně stvrdit Zastupitelstvo města Plzně.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio