Pneumokok v Plzeňském kraji v roce 2014 ohrožoval především seniory

Pneumokoková onemocnění se České republice nevyhýbala ani vloni, ukazují to statistiky krajských hygienických stanic. Plzeňský kraj hlásí celkem 41 osob, které se nakazily nebezpečnou pneumokokovou bakterií způsobující těžké zápaly plic a jiná onemocnění.

Podle statistik krajských hygienických stanic v České republice bylo v roce 2014 hlášeno přes 100 případů invazivního pneumokokového onemocnění. V Plzeňském kraji šlo o 41 případů nákazy, 4 pacienti zemřeli.

Pneumokok napadal nejčastěji seniory

Bakterie pneumokoka způsobuje nejčastěji záněty středouší, pneumokokové záněty mozkových blan (meningitidy) a také těžké zápaly plic, které mohou v nejkrajnějších způsobech skončit i smrtí. Onemocnění způsobená Streptococcem pneumoniae se přenášejí vzduchem (tzv. kapénkami), nehraje zde roli sezónnost.

Streptococcus pneumoniae - původce zápalu plic

Nejvíce ohroženy jsou dvě rizikové skupiny - v prvním případě jde o dospívající, druhou a často podceňovanou skupinou jsou senioři. „Ve všech případech v Plzeňském kraji, u nichž onemocnění skončilo úmrtím pacienta, se jednalo o osoby starší 65 let.", uvedla Jitka Skálová z Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje. Až 30 % případů pneumokokových zánětů mozkových blan může končit trvalými následky v podobě hluchoty nebo jiného závažného defektu. Průběh onemocnění může ovlivnit i typ pneumokoka, který infekci vyvolal.

Jak se nebezpečí vyvarovat

Onemocnění pomáhá předejít dnes již běžně dostupné očkování. Na trhu jsou dostupné různé vakcíny, které se liší svým složením. I senioři mají možnost nechat se proti pneumokokovým infekcím očkovat, ale plošná vakcinace v České republice zatím zavedena není.

Spustit audio