Po 80 letech se v kostele v Letinech u Plzně znovu rozezní tři zvony najednou

25. září 2020 10:35

Poledník, umíráček a hlavní zvon. V kostele svatého Prokopa jsou opět všechny tři zvony. Dobrovolníci ze spolku Sdružení svatého Prokopa, který kostel vlastní, se zasloužili o navrácení zvonu Poledník zpět do věže.

Přes 80 let chyběl ve věži zvon poledník, který byl spolu s malým zvonem umíráčkem při obou světových válkách zabavený a zničený. Umíráček se ale podařilo doplnit už v minulém století, zatímco poledník až nyní.

Nový zvon Poledník pro kostel v Letinech

„Poledník je úplně nový a jiný než původní, protože jsme neměli žádnou jeho dobovou fotografii. Jen jsme věděli, že tady všechny tři zvony byly,“ vysvětluje Lubomír Krýsl, předseda Spolku Sdružení svatého Prokopa. Ve věži totiž zůstalo držení zvonů a také byly v kostele otvory na lana, jdoucí z věže dolů, za která se taháním tučně zvonilo.

Spolek nechal zvon odlít v Itálii a následně ho zasvětil svatému Antonínovi Paduánskému a svatému Floriánovi. Zvony váží dohromady přes 700 kilogramů, velký 600 a dva menší asi 60 kg. Jsou jednotlivě ovládány. Každý z nich má svůj lineární pohon, který je rovnoměrně, perfektně a pomalu rozezvoní.

Poprvé se všechny tři zvony zároveň rozezní v neděli 27. září v 10 hodin při slavnostní mši svaté, kdy budou zvony současně vysvěceni biskupem Tomášem Holubem.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio