Po chlebu přijde na řadu zmrzlina

8. srpen 2019 10:20

V Klatovech tento týden probíhá Mistrovství Evropy v basketbalu žen do 20 let. Důležité věci se ale odehrávají mimo palubovku, například u stánku se zmrzlinou. Tam se možná rozhodne, na čem si budou pochutnávat čeští sportovci na olympijských hrách v Tokiu.

Ovocná zmrzlina má čtyři hvězdičky

Borůvková a jahodová zmrzlina chutná, jako když jíte borůvky a jahody. Borůvky se sbírají na Šumavě a zmrzlina z nich vyhrává u mlsných kupujících, například u Martina Kratochvíla z Brna.

Pekař Karel Rendl ze Sušice už pekl chleba našim sportovcům na olympiádě v Pchjongčchangu. Na další olympiádu do Tokia možná poveze novinku v podobě lahodné zmrzliny.

„Olympijský výbor chtěl zmrzlinu už v Riu, a tak jsme do pekárny pořídily zmrzlinový stroj. Rok jsme se učili, jak ji udělat dobrou. Tady v Klatovech testujeme chuť, reakce lidí, spotřebu i hygienické předpisy,“ prozradil pekař Rendl.

V Klatovech teď nabízí čtyři druhy, chystá se střídavě vyrábět až osm druhů. Podle Rendla nejvíce „táhnou“ ovocné zmrzliny, které se ale musí vyrábět z čerstvého, nemraženého ovoce.

„Podle nabídky čerstvého ovoce v Tokiu bychom mohli vyrábět ovocné zmrzliny tam. Standartní by byla vanilka, čokoláda, slaný karamela a oříšek,“ řekl Rendl.

Karel Rendl ani nepočítal s tím, že půjdou ovocné zmrzliny na basketbalovém šampionátu tak na odbyt.

Aktuálně není možné v Sušici zmrzlinu koupit. Vyrábí se jen pro zaměstnance pekařství, kteří ji testují. Na poctivé zmrzlině ze Šumavy si možná budou pochutnávat až naši sportovci na olympiádě v Tokiu. Pan Rendl plánuje, že po návratu z olympiády by ji začal vyrábět v Sušici i pro nesportovce.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio