Po několika desítkách let se do plzeňské zoo vrátil chov jedovaté mamby zelené

27. květen 2019 09:36

Čtyřletí jedinci byli pořízení z českého soukromého odchovu. Zoo si je nadělila ke čtvrtému výročí otevření expozice Království jedu.

„Před pár lety, když jsme tato terária zařizovali, byla naše první myšlenka to, aby lidi viděli černou a zelenou mambu. Což dnes vidět můžou,“ řekl terarista, chovatel a ošetřovatel v jedné osobě Miroslav Dohnal.

Samec a samička jsou od jiných rodičů. Podle Miroslava Dohnala je to poznat i na zbarvení, které je variabilní. Sameček je více do zelena, samička trochu do žluta. V zákulisí dosud žili odděleně. Chovatelé doufají, že po řadě úspěšných odchovů vzácných jedovatých hadů se jim podaří časem odchovat mláďata i mamby zelené.

„Aby se odchov mláďat podařil, je potřeba nastudovat termoregulaci hadů. To znamená noční poklesy, jak ráno svítá, jak se ohřívá zem nebo kdy mají své vegetační období. Tohle se nám podařilo při zařizování terárií, takže v nich můžeme nastavit topení, vlhkost a nad každým teráriem jsou světelné světlíky, tudíž zvířata vnímají i tady čtyři roční období,“ doplnil Miroslav Dohnal s tím, že odchov není jen o termoregulaci, ale také o potravě, protože hadi nežerou jen malé hlodavce, ale také ptáky, obojživelníky a žáby.

Bezpečnost návštěvníků je na prvním místě

Nové hady najdou návštěvníci v Království jedu, což je expozice, kde platí mimořádná bezpečnostní opatření. „Je to něco jiného než chovat hroznýše, krajty nebo anakondy, takže od začátku se tu hledala různá bezpečnostní opatření. Od typu skel, přes otevírání a uzamykání zámků až po možnosti blokací hadů, například roletou. Samozřejmě veškerá manipulace, jako výměny písků, substrátu, krmení, vyndávání exkrementů, znamená spuštění rolet a oddělení celé chodby od návštěvnického prostoru. Vše je prováděno brzy ráno, kolegové začínají kontrolou jejich zdravotního stavu, aby se rolety nejpozději v půl desáté zvedly a Království jedu bylo pro návštěvníky přístupné,“ doplnil mluvčí zoo v Plzni Martin Vobruba.

Kromě Plzně jsou mamby zelené k vidění v zoo například ve Dvoře Králové nad Labem nebo v soukromé Zoo Dvorec.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio