Po osmadvacáté se setkají české Kostelce, jeden má i Plzeňský kraj

13. červen 2019 14:00

Dvacet osm let se v Česku koná pravidelné setkání všech Kostelců. Kostelec na Tachovsku a ještě za celou dlouhou historii nevynechal ani jeden sraz.

Víte, kolik měst a obcí se pyšní názvem Kostelec? Je jich hodně a pravidelně si všichni kostelečtí dávají dostaveníčko. Původní nápad přišel z Kostelce nad Labem, kde si častého názvu Kostelec všiml pan Jan Nejedlo a ihned s kamarádem dal dohromady pátrání. Tak se zjistilo, že v České republice je celkem 24 míst s tímto názvem. A před několika lety ještě oslovili jeden na Slovensku. I ten se k setkání přidal, jen zatím ještě nepořádal. Mimo jiné máme Kostelec nad Labem, nad Orlicí, na Hané a další. Starosta Kostelce na Tachovsku František Trhlík potvrdil, že i zástupci jeho obce vyrazí letos na sraz do Kostelce u Jihlavy. Setkání se tam koná 22. června. 

Sraz pořádají větší obce a města, podle starosty Františka Trhlíka na ně pomyslná štafeta vychází jednou za deset let. Na setkání nejezdí vždy zástupci ze všech Kostelců, každý rok je to zhruba 15 Kostelců. Starostové se scházejí o den dříve, tedy v pátek, kdy si vymění různé informace, a pak mají mezi sebou sportovní klání podle možností a situace. Například Kostelec z Tachovska vždy připraví golfový turnaj, ale třeba letos je u Jihlavy připravena soutěž ve střelbě.  

Každé místo vyzve své občany, aby se akce zúčastnili. Vždy v sobotu velmi brzy ráno na ně čekají autobusy. Příjezd na místo setkání je tedy časný, protože už v devět hodin je slavnostní zahájení, a pak jdou obce do průvodu. Každé místo nese před sebou tabuli se svým názvem a lokalitou. Většinou mají Kostelečtí na sobě buď své místní kroje, nebo třeba stejná trička se znakem, aby se od ostatních odlišili. Výpravě hraje do pochodu hudba, lidé jim mávají z oken domů. Pak následuje program sestavený z různých kulturních a sportovních souborů, které si obce samy přivezou. Večer se pak na štafetu přiváží barevné stužky obcí a kolík se slavnostně předá další pořádající obci.

autoři: Martina Sihelská , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio