Po ovocných fresh nápojích můžeme i ztloustnout

26. červen 2019

Výživoví odborníci řadí fresh nápoje mezi potraviny. Není vhodné pouze na nich postavit svůj pitný režim. Kdo si myslí, že díky jejich pití zhubne, mýlí se.

„Fresh nápoje z ovoce obsahují hodně energie, především rychlé sacharidy, které se i rychle ukládají,“ vysvětluje nutriční terapeut Marek Hanza, „takže tyto nápoje nejsou nijak speciálně zdravé nebo na hubnutí.“

Odborník na výživu potvrzuje, že velké množství vypitých ovocných fresh nápojů může stát i za tím, že přibereme. Vzpomíná na případ z loňského podzimu, kdy pacientka byla přesvědčená, že se stravuje dobře. A nemohla tudíž odhalit důvod svých potíží s váhou. Pak mu řekla, že denně vypije až 2 litry jablečného moštu. „A já jí pověděl: tak to máte příjem sacharidů skoro na 2 dny jen z toho moštu, těch rychlých sacharidů,“ směje se Marek Hanza.

Podle něj čerstvý jablečný mošt, přestože je domácí a téměř bio, obsahuje stejné množství sacharidů jako kolová limonáda. Při konzumaci fresh ovocných nápojů je dobré na to myslet. „Obsahují více vitamínů, takže samozřejmě jsou zdravější než kola. Když do nich mixujeme celé ovoce, je to vždycky lepší volba, protože tam zůstane i vláknina,“ konstatuje výživový poradce.

Nejlepší variantou je mixovat ovoce se zeleninou. „Zelenina má energie málo a v tom případě v nápoji těch sacharidů není tolik,“ uzavírá Marek Hanza. Mix ovoce a zeleniny je také chuťově vyvážený a osvěží naše tělo i mysl.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio