Po Plzni chodili hejtman, zastupitelka a biskup jako tři králové

7. leden 2020 10:35

Do plzeňských ulic opět vyrazily skupinky koledníků Tříkrálové sbírky. V Plzni se dnes do kostýmů mudrců z Východu oblékli i zástupci kraje a města a plzeňský biskup.

Do plzeňských ulic opět vyrazily skupinky koledníků Tříkrálové sbírky. Do kostýmů mudrců z Východu se oblékli zástupci kraje, města a biskupství

Netradiční skupinka koledníků představovala krále Kašpara, Melichara a Baltazara. Zkratka K+M+B, kterou tradičně koledníci zanechávají na dveřích, v tomto případě může představovat Kraj + Město + Biskupství.

V rolích králů byli totiž hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard, zastupitelka města Plzně Ilona Mauritzová a plzeňský biskup Tomáš Holub. Také oni měli zapečetěnou kasičku, do které mohli lidé vhazovat své příspěvky na Tříkrálovou sbírku. Skupinku doprovázel Dětský pěvecký sbor Jiřičky.

K+ M + B + je zkratka odvozená od věty Christus Mansionem Benedicat, což znamená „Kriste, požehnej toto obydlí." Mezi písmeny nejsou znaménka plus, ale jsou to křesťanské kříže.

Josef Bernard, Ilona Mauritzová a Tomáš Holub navštívili biskupství, mázhaus radnice, sociální odbor magistrátu v Martinské ulici, Západočeskou univerzitu nebo Škodovku. Jednotlivá místa si vybrali sami. Koledovali do 12 hodin. Tříkrálová sbírka potrvá ale až do 14. ledna 2020.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio