Po rekonstrukci rehabilitace ve Stodské nemocnici budou mít pacienti víc prostoru a soukromí

6. únor 2020 15:35

Rehabilitační oddělení v nemocnici ve Stodu na jižním Plzeňsku je po rekonstrukci. Současně tam přistavěli nový kus budovy, kde budou sídlit tři ambulance a celý provoz pro nemoci zažívacích orgánů. Provoz bude nabíhat postupně během několika týdnů.

Proměnou prošly i čekárny, které už nejsou průchozí a pacienti tak v nich budou mít více prostoru. Na rehabilitaci se zvýšil počet místností ze tří na sedm, takže lidé nebudou odděleni plentou, ale budou s terapeutem pokaždé sami. Zlepšily se i prostory šaten a sociální zařízení.

„Elektroléčba je laděná do modrobílé barvy, jsou tam nová lehátka pro pacienty a nové přístrojové vybavení. Momentálně by se sem vešlo osm pacientů. Velká změna je v prostoru, máme pět tělocvičen, takže to bude komfort pro pacienty, kteří budou cvičit individuálně po jednom. Nové prostředí vypadá pěkně a přívětivě, určitě se tu bude pacientům líbit,“ popsala rekonstrukci fyzioterapeutka Dana Pavlacová.

S rehabilitací sousedí i ordinace rehabilitace. „Prostory jsou zcela nové a ordinace je prostornější, což já velmi vítám, protože budeme mít větší náhled na pacienta včetně vyšetření jeho chůze. To bylo doteď velmi omezené, museli jsme využívat i chodbu. Zároveň se zlepší také chod celého oddělení, protože v předchozí době jsme měli rehabilitační ambulanci v jiném křídle, takže jsme museli přebíhat,“ uvedla primářka rehabilitačního oddělení Ludmila Wabneggerová.

Oddělením ordinací rehabilitace a neurologie se rozšířily i ordinační hodiny

Nově bude rehabilitace otevřená každý den v týdnu. Rehabilitační ambulance ročně vyšetřila téměř 4500 pacientů. Podle Ludmily Wabneggerové by se jejich počet teď mohl zvýšit asi o třetinu.

V přízemí nové přístavby sídlí ambulance rehabilitace, neurologie a dětského praktického lékaře. V prvním patře je gastroenterologie, jež se zabývá diagnostikou a léčbou onemocnění zažívacího traktu. „Součástí bude gastroenterologická ambulance, endoskopické sálky a dospávací místnost pro nemocné, kteří absolvují endoskopické vyšetření v nějaké premedikaci nebo případně v celkové anestezii,“ uvedl ředitel nemocnice ve Stodu Alan Sutnar.

Rehabilitační oddělení a přilehlé ambulance by měly začít fungovat během února. Provoz gastroenterologie pak později.

Stavební úpravy vyšly na 20 milionů korun. Prostředky poskytl Plzeňský kraj.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio