Po zimní pauze se otevírá barokní lékárna U Bílého jednorožce v Klatovech. Uvidíte třeba kartotéku dlužních úpisů

Barokní lékárna U Bílého jednorožce patří do správy Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech a sídlo má na náměstí Míru. Po zimní přestávce se pro veřejnost otevírá v sobotu 1. dubna.

Provoz lékárny je doložen už v roce 1639, kdy se jednalo o městskou apatyku. Za pozornost stojí unikátní narvalí zub, který zdobí první místnost lékárny. Jedná se o připomínku doby, kdy lékárník získal povolení užívat pojmenování lékárny U Bílého jednorožce.

Dalším ze zajímavých exponátů je mašina na těsto. Míchačka, která sloužila k promíchání hmoty. „Do mísy se dalo to základní, taková mastná složka. Třeba sádlo jezevčí, psí, medvědí, kocouří, hadí a tak dále. Nebo třeba vosk, žluč, tuk, prostě něco mastného, později vazelína a další ingredience a několik kilo těsta se mohlo pěkně promísit,“ uvedla průvodkyně lékárny Martina Salvová.

Lékárna sloužila svému účelu do roku 1966. Poté byla vyhlášena za památku. V expozici naleznete také dřevěnou kartotéku, která obsahuje staré dlužní úpisy. „Když dotyčný zemřel, nikdo to za něj nemohl uhradit, tak to tu máme dodnes schované. Většinou z těch dvacátých, třicátých let. Z doby krize. Nebylo nazbyt peněz, takže lékárník dával běžně na dluh. Platilo se většinou po sklizni obilí v naturáliích, pytlem mouky a podobně. Nebo třeba se přineslo podsvinče, koza, krůta, prostě naturálie. Bohužel mnohdy pacient do té doby nevydržel, takže šuplíky máme plné dodnes,“ upřesnila Salvová.

Expozice se v těchto dnech chystá na otevření. „Musím umýt všechny regály a všechny nádobky na léky, kterým se říká stojatky. Ty jsou většinou skleněné, porcelánové, i cínové, dřevěné, prostě z různých materiálů,“ dodala průvodkyně.

Barokní lékárna se veřejnosti otevře 1. dubna a přístupná bude až do října. Otevírací doba je vždy od úterý do neděle.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související