Pobočka Českého červeného kříže v Plzni chce otevřít v nových prostorech šatník pro lidi v nouzi

27. červenec 2020 15:35

Přes 25 let funguje v centru Plzně šatník Českého červeného kříže, kam si lidi v nouzi chodili pro oblečení. Teď už je ale přes tři měsíce zavřený. Měl se totiž stěhovat do lepších prostor. Na jejich úpravu ale nezisková organizace kvůli koronaviru teď nemá prostředky. 

Původní prostory šatníku Červeného kříže, který fungoval v Tylově ulici v Plzni, byly nevyhovující. Všude byla vlhkost a plíseň. „ Když se tady delší dobu skladovaly textilie, tak vše načichlo plísní a už se to nedalo použít,“ popsala ředitelka oblastního spolku Český červený kříž Plzeň - město a Rokycany Lada Brožová. Podle dobrovolnic, které v ošacovacím středisku pomáhaly, byl o oblečení zájem. Jejich hlavní klientelu tvořili převážně starší lidé, bezdomovci, drogově závislí nebo maminky, které chtěly věci pro své děti.

Nezisková organizace zhruba rok usilovala o přestěhování ošacovacího střediska do lepších prostor. Nakonec jim je Plzeň pronajala v přízemí stejného domu letos v březnu se začátkem pandemie koronaviru. „Děláme kurzy první pomoci pro veřejnost a firmy. Tím jsme si vydělávali na provoz i našetřili peníze na rozjezd nového ošacovacího střediska. Jenže když nastal covid, tak jsme najednou nemohli dva a půl měsíce učit. Náš příjem byl nula a teď najednou jsme měli zaplatit tři měsíční nájmy. To nebylo úplně jednoduché,“ uvedla Lada Brožová.

Nové prostory potřebují ještě řadu úprav

I když město prostory za zhruba půl milionu korun nechalo vymalovat, vyměnil se kotel a upravilo sociální zařízení, podle Lady Brožové jsou potřeba ještě další úpravy. Například dodělat podlahy, aby se daly pravidelně mýt a dezinfikovat a také nový nábytek. Kalkulace je zhruba 150 tisíc korun, které ale oblastnímu spolku stále chybí.

Část prostředků se přesto organizaci od města Plzeň vrátí. „Červený kříž, stejně jako ostatní neziskové organizace, má schválen v rámci koronaviru odpuštění nájemného za tři měsíce. To znamená za duben, květen a červen. Následně bude v červenci, srpnu a září hradit pouze 50 % nájemného,“ uvedla mluvčí města Plzeň Eva Barborková.

Buď pomůže grant nebo dobrovolníci

Podle Lady Brožové snížení nájemného od města hodně pomůže, ve hře jsou ale i další varianty. „Máme zažádáno například o grant Plzeňského Prazdroje anebo sem naženeme dobrovolníky a uděláme to tak nějak provizorně s tím, že podlahy prostě nebudou. Nebo se najde někdo, kdo umí opravit podlahu. Chceme to ale otevřít. Dříve ošacovací středisko obsloužilo asi 800 lidí ročně a věřím, že když budeme mít prostory, které budou vidět z ulice a ne sklep, o němž nikdo neví, tak jich bude zřejmě i víc,“ dodala oblastní ředitelka.
Podle provozovatelů se snad šatník podaří otevřít letos v říjnu. Hned vedle něj bude také fungovat nové komunitní centrum.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio