Počasí je už čistě podzimní, nejvyšší čas zazimovat bylinkovou zahrádku

Vytrvalé bylinky přihnojíme podzimním hnojivem s vyšším obsahem draslíku a stopových prvků. Rostlinám to pomůže s vyzráváním pletiv a tím pádem i lépe zvládnou zimní období.

Na zimu byliny na záhonech přikryjeme klestem nebo bílou netkanou textilií. Některé bylinky pro běžné kuchyňské využití můžeme v následujících týdnech pěstovat i uvnitř v domě. Jedná se o např. o bazalku, petrželku, kerblík, tymián, šalvěj, dobromysl nebo estragon. Zahradník Tomáš Pražák připomíná nutnost pravidelného hnojení, pokud je umístíme do tzv. petrželáku.

O kořenech parchy saflorové se traduje, že mají moc omlazovat. Že vám název rostliny nic neříká? Parcha je známější pod označením maralí kořen nebo maralové koření. Podle bylinkářky a farmářky Štěpánky Janoutové má parcha afrodiziakální a anabolické účinky, napomáhá také regeneraci jater. Kořen se sklízí na podzim, příp. brzy na jaře.

Během podzimu můžeme nacházet celé skupiny hub rodu lakovka. Nejčastější jsou lakovka obecná (laková) a lakovka ametystová. Obě houby jsou jedlé a snadno rozpoznatelné. Kde rostou a jak je s jistotou poznat? O tom hovoří Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.

Zveme na Zahradu Pošumaví 8. až 11. 10. v Klatovech, na Mykologickou vycházku 9. 10. v lesích u Plzně, na Ovocnářský den 9. 10. v Horní Bělé, na jednodenní výstavu Krajkování 14. 10. v TOTEMu v Plzni-Bolevci, na Prodejní výstavu ovoce, zeleniny, květin a dalších zahrádkářských výpěstků 15. až 17. 10. v Domažlicích a na Výstavu hub 17. 10. v Klenčí pod Čerchovem.

Pokud vy nebo vaše děti vyznáváte Halloween, můžete si během října vyrobit dekorace v podobě netopýrů. Doplněné o sušené listy stromů dobře poslouží i jako podzimní výzdoba dětského pokoje. S návodem na výrobu přichází lektorka výtvarných technik Lenka Kohoutová.

Sběrem a zpracováním plodů planě rostoucích keřů a stromů vyplňuje svůj říjnový čas lektorka vaření z jedlých rostlin a autorka květinových kuchařek Jana Vlková. Aktuálně se zaměřuje na šípky, hložinky a trnky. Vyzkoušet můžete trnkové olivy podle jejího receptu.

Jak postupovat při přípravě šípkového čaje, aby se zachovalo co nejvíc vitamínu C z šípků? Odpovídá bylinkářka Vladimíra Štenglová.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.