Počet nakažených koronavirem v Plzeňském kraji mírně vzrostl

8. duben 2020 13:53

Počet lidí, u nichž testy potvrdily nákazu novým koronavirem, stoupl v Plzeňském kraji od úterního večera o čtyři na 335. Aktuální údaje dnes zveřejnila Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje se sídlem v Plzni. Podle ministerstva zdravotnictví je v Plzeňském kraji 298 lidí s nemocí covid-19.

První případ nákazy koronavirem se v kraji objevil 11. března. Dosud dva lidé na nemoc covid-19, kterou koronavirus způsobuje, v regionu zemřeli. Uzdravilo se 19 lidí. Největší počet zjištěných nákaz, téměř dvě třetiny, je nadále na Domažlicku. Hejtman Josef Bernard z ČSSD na svém facebookovém profilu uvedl, že o pomoc v okrese Domažlice požádal Ústřední krizový štáb.

Podle dosavadní statistiky ministerstva zdravotnictví byla nákaza v Plzeňském kraji prokázána u 298 lidí. V přepočtu na 100 000 obyvatel je to 51,15 nemocných, což řadí kraj na čtvrté místo v zemi. Ministerstvo uvádí počty lidí podle jejich trvalého bydliště. Proto se čísla plně neshodují s údaji hygieniků, kteří počítají nemocné podle místa testování.

Domažlicko má stále smutné prvenství

Na Domažlicku je podle krajské hygieny nyní 209 potvrzených případů. V Plzni, kde žije víc než trojnásobek počtu obyvatel Domažlicka, testy prokázaly nákazu u 43 lidí. Na Klatovsku byl koronavirus potvrzen u 33 lidí, na Tachovsku u 20, na jižním Plzeňsku u 16, na severním Plzeňsku u 12 a na Rokycansku u dvou lidí. „Problém je opravdu okres Domažlice. Ano, požádal jsem Ústřední krizový štáb o pomoc. Minimálně potřebujeme pomocnou ruku se zdravotníky v Domažlické nemocnici,“ uvedl hejtman Bernard.

Zatím není jasné, jaká opatření by se mohla Domažlicka týkat. Šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD řekl, že situaci je zřejmě potřeba řešit v rámci kraje, například přesunem z jiných zdravotnických zařízení. O situaci v Domažlicích Hamáček mluvil s ředitelem krajské hygienické stanice Michalem Bartošem, který v současnosti připravuje příslušná opatření. „Teď je to ve stadiu vyhodnocování na straně krajské hygieny, a až padne rozhodnutí, bude oznámeno," dodal Bartoš.

Hygienici dosud v kraji nařídili 4110 vyšetření vzorků na koronavirus, to je o 272 víc než v úterý. Vystavili 523 karantén, celkem 384 jich už ukončili.

autoři: Ľubomír Smatana , jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio