Počet prodejců na farmářských trzích v Plzni klesl na polovinu

16. listopad 2020 15:00

Lidé si každou sobotu chodí pro čerstvé potraviny od místních farmářů na plzeňské náměstí Republiky. Počet prodávajících se však značně snížil, a to kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru.

Farmářské trhy se i nyní v době nouzového stavu mohou dál konat, i když za přísných podmínek. Některé stánky na náměstí Republiky jsou od sebe rozmístěny na vzdálenost 4 metrů, jiné dokonce až na 15. „Musíme dodržet jednak ty rozestupy, které jsou minimálně 4 m a zároveň nesmí být více než 20 lidí na ploše 400 m²,“ vysvětlil koordinátor farmářských trhů Tomáš Popp.

Již na jaře se stánky proto rozmístily do sektorů, aby mezi těmi, kde vznikají fronty, bylo možné dodržet rozestupy. Kvůli tomuto opatření se na náměstí nachází o polovinu stánků méně. Pro organizátory se pořádání farmářských trhů prý nevyplatí. „Ale vím, že farmáři potřebují prodávat a že s tím příjmem počítají, protože tržbu, kterou udělají tady na trhu, neudělají nikde jinde,“ oznámil Tomáš Popp. Pokud by se trhy měsíc či dva nekonaly, znamenalo by to pro farmáře obrovskou ztrátu.

Díky sezónním produktům, které farmáři nabízejí, se trh proměňuje od jara do podzimu. Například v týdnu, kdy se konal svátek svatého Martina, se prodávaly na farmářských trzích husy. „Přivezl jsem dvacet hus a byl o ně velký zájem,“ sdělil Stanislav Krutina z obce Díly na Domažlicku, který husy poměrně rychle vyprodal. Na stánku však měl ještě čerstvé pstruhy a med.

Pro čerstvé potraviny od místních zemědělců a farmářů chodí zájemci pravidelně. Organizátoři však vyzvali veřejnost, aby na trhy nechodily celé rodiny, ale jen jednotlivci. Návštěvnost je nyní třetinová a pořadatelé doufají, že se brzy budou moci všichni těšit na běžný provoz trhů.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio