Počet vlků na Šumavě roste. Může vlka obecného potkat obyčejný turista?

13. březen 2022

Na Šumavě, Bavorském lese a nejbližším okolí se aktuálně pohybuje okolo 25 vlků. Je jisté, že zde žijí ve čtyřech smečkách. Další může vzniknout ze stávajícího páru odchováním vlčat v letošním roce. S tím, jak počet vlků každoročně narůstá, se možná zvyšuje i šance se s nějakým vlkem v přírodě setkat.

Vlk obecný je divoké zvíře, které přímé setkání s člověkem nevyhledává. Je to podobné, jako u rysů. Na Šumavě žijí desítky rysů a přitom je opravdu velmi málo těch, kteří je dokázali zahlédnout alespoň na krátkou dobu. Potkat vlka na nějakém výletě však úplně nemožné není a podle vedoucího zoologického oddělení Správy Národního parku Šumava Jana Mokrého není při náhodném setkání důvod k obavám.

Podobné fotografie vlčat potvrzují úspěšné rozmnožování vlků na území Šumavy a Bavorského lesa

„Samozřejmě záleží na situaci, do které se ten vlk dostane, nebo na způsobu setkání. V současné době není nic neobvyklého, když někdo pojede autem a někde na louce uvidí, jak z lesa vyjde vlk. On může v té chvíli stopovat nějakou kořist nebo očichávat pachovou značku, když bude na hranici teritoria s jinou smečkou a bude zabrán do své činnosti a nebude se úplně věnovat autu a nebude mít tendenci utíkat," popisuje Jan Mokrý.

Vlk přitom nemusí hned utíkat ani v případě, že se střetne s člověkem například na turistické trase. Taková setkání popisují někteří pracovníci Správy Národního parku Šumava, kteří jsou velmi často v terénu a v době, kdy se tam pohybuje minimum turistů. Vlka nebo vlky zahlédnou třeba jen několik desítek metrů před sebou a vidí, že je zvířata chvíli sledují. A až po nějaké době třeba odběhnou do lesa. Někdo takové chování může považovat za nepřirozené, ale přitom to tak vůbec být nemusí.

„Co je přirozené chování vlků, my vlastně nevíme, protože nějakých 150 let nemáme vůbec žádné zkušenosti s vlky u nás. To, co si vykládáme jako přirozené chování vlků, tak pokud nikdo z nás nebyl ve Skandinávii v Americe nebo v Rumunsku a tam nepozoroval vlky, tak nemáme s čím porovnávat. Vlci nereagují tak, že jen co uvidí člověka v lese, tak by se hned postavili na zadní a utíkali od člověka pryč. Vlk je velmi inteligentní zvíře, které se nejdřív snaží zjistit co se děje, vyhodnotit situaci no a pak odchází nebo se snaží vyhnout střetu s člověkem," vysvětluje Jan Mokrý.

Pokud tedy budete mít to štěstí a vlka v přírodě uvidíte, určitě je na místě nepanikařit, nesnažit se k němu přibližovat. S největší pravděpodobností se vám vlk v poklidu vyhne. A pokud půjdete na výlet po Šumavě se psem, bylo by dobré ho mít na vodítku.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio