Pod Chebským hradem vznikne nový park a naučná stezka

Pod chebským hradem vznikne nový park a podél Ohře naučná stezka. Projekt je součástí přeshraniční Krajinné výstavy, kterou Cheb s německým Marktredwitz připravuje na příští rok. Pod hradem a v hradním příkopu se již provádějí rozsáhlé úpravy stromů. Důraz přitom bude kladen důraz na blízkost historické památky a tomu musí odpovídat i výběr dřevin. Nebudou se například sázet barevné jehličnany.

Jak informovala mluvčí chebské radnice Martina Kuželová, v každém případě jde však o kompromis, protože pokud má park sloužit pro krátkodobý odpočinek a relaxaci, je potřeba skupině lidí, která jej nejvíce využívá, vytvořit podmínky. Podle zahradního architekta Vladimíra Dufka, s kterým chebská radnice spolupracuje, bude park sloužit hlavně maminkám s dětmi a starším lidem. Proto jsou v parku instalována dětská hřiště a dostatek laviček. Obecná zásada při tvorbě a úpravě parků je vytvářet celky s větší částí volných ploch s kvalitním pobytovým trávníkem.

Dědeček s kočárkem

Odstraňování dřevin a nová výsadba začaly v hradebním příkopě v roce 2002, kdy byla provedena inventarizace stromů. Nyní pokračuje druhá fáze - kácení stromů a výsadba stromů a keřů. Po provedených úpravách bude v parku přes sto stromů, převážně javorů, jasanů a lip. Spektrum dřevin obohatí výsadba 23 stromů se zajímavým olistěním nebo tvarem koruny a dále pak přes 400 keřů, rododendronů, azalek, kalin nebo hortenzií. Zmizí část stromů pod hradbami, aby se obnovil výhled z hradu. Na severozápadním svahu pak vzniknou dvě pěšiny, jedna strmá se schodišťovými stupni, druhá bezbariérová.

Podél Ohře má vzniknout naučná stezka. Jedno ze stanovišť stezky je lužní les. Vladimír Dufek vysvětlil, že výchovný zásah se provede tak, aby ve směru trasy přecházel prostor od otevřené louky přes rozvolněný porost až po les. Na rozvolněných plochách bude obnoveno i bylinné patro. Na některých částech budou doplněny dřeviny typické pro tato stanoviště. Součástí úprav budou opět místa k odpočinku s lavičkami.

Park
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio