Podchod u nádraží v Plzni je znovu otevřen

2. říjen 2019 10:35

Už několik dnů mohou lidé procházet podchodem pod křižovatkou u hlavního vlakového nádraží v Plzni. Podzemní prostory v dolní části Americké třídy město před časem uzavřelo s tím, že chodci budou křižovatku překonávat po přechodech. Teď je ale podchod znovu otevřený.

Majitelem podchodu je Město Plzeň a na starosti ho má Správa veřejného statku města Plzně. Podchod se podle slov jejího šéfa Milana Sterlyho otevřel proto, že nadzemní přechody ještě nejsou kompletně hotové. Křižovatka ještě není v takovém stavu, jak by si město představovalo. Proto se část podchodu opravila a zpřístupnila.

Pěší mohou projít podchodem ve směru od Americké ulice, a to od zastávek MHD Pařížská a od obchodního centra LIDL, a z Mikulášské ulice od chodníku vedoucího pod železničními mosty. Výstup k tramvajovým zastávkám v ulici Sirková a výstup směrem k Šumavské ulici zůstávají nadále uzavřeny.

Podchod je nyní rozpůlený zdí. Byl vyčištěn, má novou elektroinstalaci a osvětlení. Zmizely eskalátory a jsou zde nová schodiště. Na vstupy bylo nutné umístit mříže, protože podchod není otevřen nonstop. Přístupný je od pondělí do pátku od 5 do 23 hodin, v sobotu a v neděli od 7 do 23 hodin.

Společnost Ameside, která bude v této lokalitě budovat v nadcházejících letech novou městskou čtvrť, podchod hodlá do svých projektů zařadit. Nic konkrétního, ale firma prostřednictví svého mediálního zástupce Karla Samce říci nechtěla.

Náklady na úpravu podchodu činí 1,4 mil. Kč. Další peníze si vyžádá údržba. Měsíčně to bude asi 35 tisíc korun.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související