Podkarpatská Rus - jako by se tady zastavil čas

2. březen 2022

Také Plzeň má svou pobočku Společnost přátel Podkarpatské Rusi. Sdružuje lidi, kterým tato oblast, dříve náležící Československu, učarovala a opakovaně sem jezdí nebo o ní pořádají besedy.

Jako půvabnou zemi s nedotčenou přírodou, kde se zastavil čas, líčí Podkarpatskou Rus Stanislav Čermák. Je zakladatelem plzeňské pobočky Společnosti přátel Podkarpatské Rusi, která má v současné době asi 15 členů, ale také desítky dalších spřízněných lidí. „Máme také hodně známých a kamarádů Ukrajinců a jsme domluveni, že budeme naše řady rozšiřovat,“ plánuje Čermák.

Stanislav Čermák

Původní myšlenka na vytvoření spolku vznikla na základě vyprávění kolegy Stanislava Čermáka, který byl za první republiky na dovolení v Jasině. „To byla nejvýchodnější oblast Podkarpatské Ukrajiny a on na tu cestu vzpomínal celý život. Po roce 1990 se mu splnil sen, že se tam mohl znovu podívat,“ vzpomíná zakladatel spolku. Tehdy parta nadšenců vyrazila na Ukrajinu s cestovní kanceláří z Brna.

Architektura, hory i milí lidé

Od té doby sem jezdí pravidelně, podmanivá příroda, neopakovatelná atmosféra a milí lidé Stanislava Čermáka a kamarády kolem něj nadchli. „Když přejedete hranice, najednou se ocitnete v první republice, jsou tam třeba krásné budovy z té doby, v Koločavě je původní česká četnická stanice a hospoda s českým jídlem,“ popisuje cestovatel.

Oblast Podkarpatské Rusi začíná za slovenskými hranicemi a zahrnuje města Užhorod, Mukačevo, Koločava, Chust a nejvýchodnější obci je Jasiňa. „Tam končila tehdejší železnice,“ vysvětluje Čermák s tím, že Karpaty zvou k dlouhý túrám. „Unikátní jsou takzvané poloniny, to jsou louky v nadmořské výšce 1500 metrů, kam jdete po kamenech, mezi borovičkami a najednou přijdete na louku plnou květin, kam dříve lidé vyháněli dobytek."

Stále se můžete setkat s pamětníky

Společnost pravidelně organizuje besedy. „Stále ještě žijí lidé, kteří se na Podkarpatské Rusi narodili a byli z ní před válkou odsunuti a mají na co vzpomínat,“ uvádí Stanislav Čermák. A na dobu, kdy tato oblast spadala pod Československo vzpomínají i lidé žijící na Ukrajině. „Když přijedeme na Podkarpatskou Rus, tak staří lidé říkají, že nejlíp bylo za tatíčka Masaryka,“ vypráví cestovatel. Někteří cestovatelé se dokonce setkali se skutečnou Eržikou, manželkou legendárního Nikoly Šuhaje.

V současné době trápí přátele Podkarpatské Rusi válečný stav na Ukrajině. „Je to nepochopitelné, jsme ve spojení s panem Ivanem Latkem ze Spolku přátel T. G. Masaryka v Užhorodu a budeme se snažit tamním lidem pomáhat,“ ukončuje Čermák.

autoři: Michaela Vondráčková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio