Podzimní nápady Jany Vlkové: červená řepa jako výuková pomůcka a sýr zrající v kaštanových listech

15. prosinec 2020

Distanční výuka inspirovala autorku květinových kuchařek Janu Vlkovou k přemýšlení o tom, jak děti zaujmout, poučit a něco naučit. Za tím účelem sáhla po červené řepě a po listech kaštanovníku.

Řepa, Beta vulgaris, obsahuje barvivo betanin, po ní pojmenované. Je to jediné rostlinné barvivo, které se v našem těle nerozkládá. Takže to, co sníme, z nás i vyjde, betanin je stále červený,“ připomíná Jana Vlková.

Variace na drahý francouzský sýr Banon

Děti mohou šťávou z červené řepy malovat, nebo např. obtiskovat na papír listy stromů. Když ji vypijí, odhalí, jak barvivo putuje lidským tělem. „Mohou např. vysledovat že ledviny pracují rychleji než peristaltika,“ říká autorka květinových kuchařek, která z červené řepy připravuje i různé saláty a polévky.

Listy kaštanovníku jako obal pro uležení sýru

Děti by mohla bavit také kuchyňská alternativa výtvarné výchovy a ručních prací – obalování sýru kaštanovými listy. Jde o variaci na drahý francouzský sýr Banon. „Listí kaštanovníku je úžasná surovina. Dříve se používala jako balicí papír. Kaštanovníky sice nejsou nejběžnějšími stromy v Čechách, ale rostou tady,“ poznamenává Jana Vlková.

Podle ní máme postupovat tímto způsobem:

1. Nasbíráme si listy kaštanovníku (Castanea sativa). Žádné jiné listy nefungují, ořešák ani nic dalšího. Listy můžeme usušit a kdykoli je pak snadno oživíme.

2. Obstaráme si čerstvý sýr ve slaném nálevu, nejlépe u svého farmáře.

3. Připravíme si slaný roztok. Pokud máme listy rovnou ze stromu, stačí je krátce omýt. Sušené listy necháme v roztoku přes noc změknout.

4. Na podložku si naaranžujeme „hvězdičky“ 5 nebo 6 listů, záleží na velikosti, a sýr do nich zabalíme, ovážeme lýkem.

5. Převážeme lýkem a dáme na suché a chladné místo. Doba zrání se odvíjí od toho, jak moc máme rádi sýry uleželé, a také od teploty spižírny. Ochutnáme po dvou týdnech.

autoři: Soňa Vaicenbacherová , Jana Vlková
Spustit audio