Podzimní počasí a nemoci domácích zvířátek

1. listopad 2002
Dobrá rada

Je podzim a také doba zvýšeného výskytu chřipek a respiračních onemocnění. Těmi netrpíme jenom my lidé, ale i naše domácí zvířata. Jak je před nepříjemným onemocněním chránit? My se proti chřipce můžeme bránit očkováním. Jak je účinné u zvířat prozrazuje Petr Bém z plzeňské veterinární kliniky.

Bém: Očkování má určitý efekt, ale vakcína, která se aplikuje, zdaleka neobsahuje všechny infekční činitele, které případnou respirační komplikaci mohou vyvolat.

Průběh chřipky, respiračních chorob nebo rýmy je u zvířat obdobný jako u nás lidí.

Bém: Pokud pes jednou zakašle a kašlání už se neopakuje, není to důvod k okamžité návštěvě veterináře. Pokud kašlání trvá den, dva, tři stejnou měrou nebo se intenzita zvětšuje, je nutné veterináře navštívit. Tyto respirační infekce jsou v drtivé většině případů dobře zvladatelné, pokud se k nim přistoupí včas. K léčbě se používají léky jako u lidí, antibiotika, léky proti kašli a podobně.

Při chřipce nám lidem ordinují lékaři klid na lůžku. Stejně postupují u nemocných zvířat i veterináři, ale udržte na lůžku a v klidu temperamentního psa. I tam si můžete, podle veterináře Petra Béma, pomoci.

Bém: Nasadit rekonvalescentní režim, minimální procházky, menší pohyb. Pozor na suchý panelákový vzduch. Ten má velice negativní dopad na horní cesty dýchací jak u majitelů samotných, tak i zvířat. Suchý vzduch může průběh choroby velmi zkomplikovat. Proto doporučuji používat, zvláště v panelákových bytech, zvlhčovače vzduchu.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu